Guy Ritchie
Fotó: Shutterstock

Guy Ritchie szalvétákra írta élete egyik legjobb forgatókönyvét

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső volt Guy Ritchie első filmje, sokak szerint a mai napig ez a brit rendező legjobb munkája. A forgatókönyv igencsak szokatlan körülmények között született: a direktor egy szalvétákra jegyezte le.



Az utóbbi években meglehetősen gyakran szerepel a hírekben Guy Ritchie. A kultikus rendező elképesztő tempóra kapcsolt, 2021 óta négy filmje jelent meg, de a következő években is várhatunk tőle nagy dobásokat. Azonban a brit filmes korántsem volt mindig ennyire termékeny, aminek jó oka volt – derül ki a Slash Film cikkéből.

Ez is érdekelhet: 10 vígjáték, ami garantáltan jobb kedvre derít

Guy Ritchie ugyanis gyerekkora óta diszlexiával küzd.

15 éves koráig a Stanbridge Earls Schoolba, egy diszlexiás és diszkalkuliás diákokra specializálódott oktatási intézménybe járt, de kicsapták onnan. Ritchie úgy emlékszik, kábítószer-használat miatt rúgták ki, az apja szerint azonban rajtakapták egy lánnyal a szobájában.

A diszlexia nem könnyítette meg Ritchie dolgát, de nem is tántoríthatta el céljaitól. Első egész estés filmje, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című akció-vígjáték óriási sikert aratott, a belekerülési költség sokszorosát hozta be a pénztáraknál.

A film – csakúgy, mint a brit rendező további alkotásai – rendkívül csavaros történetszövéssel rendelkezik. Elsőre hihetetlennek tűnhet, de igaz:

Ritchie szalvétákra jegyezte le a fordulatos forgatókönyvet.

A végeredményt a szerzőn kívül senki sem tudta kisilabizálni, ezért Ritchie átvezette a szöveget egy matekkönyvbe. Végül profikat fogadott fel, akik a filmiparban megszokott formátumba ültették át a scriptet.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 5 áprilisban érkező Netflix-sorozat, amit kár lenne kihagyni

Ritchie azóta megtanult gépelni is, bár állítása szerint a helyesírásával máig komoly gondok akadnak.

Szerencsére ez nem akadályozta meg abban, hogy nagyszerű karriert fusson be: az említett alkotáson kívül olyan legendás filmek fűződnek a nevéhez, mint a Blöff vagy az Úriemberek.

Nem ő az egyetlen sikeres rendező egyébként, aki diszlexiával él: Steven Spielberg például hatvanéves volt, amikor megállapították nála a diagnózist.

A figyelmetekbe ajánljuk