galamb

Kiszabadult a 8 hónapra bebörtönzött galamb, akit kémkedéssel vádoltak

Tavaly fogták el a galambot Mumbai-ban. Mostanra bebizonyosodott, hogy nem titkosszolgálati akció keretében érkezett Indiába.


2023 májusában gyanús dologra lettek figyelmesek a mumbaii hatóságok: a város egyik kikötőjének közelében találtak egy galambot, melynek jelölőgyűrűin kínai felirat volt olvasható.

A nyomozók azt hitték, a madarat Kínából küldték, hogy Indiában kémkedjen.

Noha elsőre nevetségesnek tűnhet a feltételezés, a történelem során számos alkalommal láttak el hasonló feladatot galambok.

Nagy-Britannia mind az első, mind a második világháborúban használt postagalambokat, amelyek fontos üzeneteket kézbesítettek a front és a hátország között.

Ez is érdekelhet: Kiszivárgott dokumentumok alapján kémkedéssel vádolják a Huaweit

Közülük Gustav, a Brit Királyi Légierő galambja volt a leghíresebb.

Gustav egyike volt annak a hat galambnak, amelyet a Légierő bocsátott Montague Taylor, a Reuters hadi tudósítójának rendelkezésére. A normandiai partraszállás napján Gustav kapta a megtisztelő feladatot, hogy a Taylor által írt tudósításokat eljuttassa Angliába.

Már az ókorban is ismert volt, hogy a galambok alkalmasak hasonló feladatok ellátására. A perzsa királyi udvarban is tartottak hadi galambokat, de Julius Caesar is használta őket.

rep\u00fcl\u0151 galambok

Talán egy kém is megbújik a képen látható galambok között.

Photo by Zac Ong on Unsplash

A francia-porosz háborúban is szerephez jutottak: az ostromlott párizsiak galambok segítségével igyekeztek kommunikálni a külvilággal – a poroszok azonban hamar rájöttek a megoldásra és sasokkal vadásztatták le azokat.

Arra is volt már példa, hogy hadi galambok kitüntetésben részesültek a háború után – egyszóval nem volt teljesen elrugaszkodott az indiai hatóságok feltételezése.

galamb

Lopakodó galamb.

Photo by sanjiv nayak on Unsplash

Azonban a Mumbai-ban talált galamb, mint azóta bebizonyosodott, nem a kínaiaknak akart kémkedni. A jelölőgyűrűin talált kínai betűknek ennél sokkal prózaibb a magyarázata: a hatóságok egy tajvani versenygalambot fogtak el, amely megszökött tulajdonosaitól.

A madár a szabadság reményében repült tehát Indiába, de elszámította magát: nyolc hónapig tartották fogságban, de végül bizonyítást nyert ártatlansága.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Beépülni és kitartani a végsőkig – a történelem 5 leghíresebb kéme

A rendőrség a pórul járt galambot környezetvédőknek adta át, akik nemrég visszaengedték azt a természetbe.

A jövőben alighanem messziről elkerüli Indiát…

A figyelmetekbe ajánljuk