black and blue power bank

Kiszivárgott dokumentumok alapján kémkedéssel vádolják a Huaweit

A cég egy PowerPoint prezentációban többek közt a dolgozók és a járókelők megfigyelésére használt technológiájával is dicsekedett.


A The Washington Post által megszerzett és lefordított PowerPoint prezentációk szerint a Huawei részt vett a kínai Hszincsiang régió munka- és átnevelő táborok, valamint megfigyelőrendszerek építésében. A jelentés bemutatja, hogy a technológiai óriáscég munkája milyen módon vehetett részt a régióban élő etnikai kisebbségek elleni üldözésben.

Az egyik dián arról van szó, hogy a Huawei termékei az intelligens börtönök egységes platformjának alapját képezik, utalva a gyártáshoz szükséges munkaerőre és az átnevelés hatékonyságának elemzésére. A The Post szerint a Huawei által elmondott börtönök közül néhányban a Huawei technológiáját használják, köztük a nagyrészt ujgur muszlimok által lakott Hszincsiangban is. A kínai kormányt azzal vádolják, hogy számos emberi jogi bűncselekményt követ el az ujgurokkal szemben, fogva tarttva és átnevelő táborokba zárva őket, kényszermunkára használva,

Egy másik, a The Washington Post által lefordított dia részletesen bemutatja a Hszincsiangban használt megfigyelési rendszert. Arról szól, hogy a régió fővárosában, Ürümcsiben a közbiztonsági erők arcfelismerő rendszert használtak egy szökevény elfogására. 2020-ban egy videómegfigyeléssel foglalkozó kutatók által készített jelentés részletezte a Huawei munkáját egy olyan arcfelismerő rendszeren, amely riasztást tudott küldeni, ha valakit ujgurként azonosított. A The Washington Post szerint a Huawei megfigyelőrendszerekkel kapcsolatos munkájának bemutatásai nem említik az ujgurokat, és a vállalat tagadta, hogy közvetlenül Hszincsiangba szállítana technológiát.

A Post jelentésében szereplő egyéb diák részletesen bemutatják az emberek hangminta alapján történő azonosítására használt technológiát, az emberek tartózkodási helyét a biztonsági felvételek alapján nyomon követő rendszereket, valamint az alkalmazottak munkahelyi megfigyelésére szolgáló technológiát is.

(Forrás: The Verge)


A figyelmetekbe ajánljuk