Négy mítosz, amit a filmek hitettek el velünk

Négy mítosz, amit a filmek hitettek el velünk

Legyen szó egy akciófilmről, drámáról, musicalről vagy egy nyugtalanító thrillerről, a hollywoodi filmek mindig lenyűgözőek. Azonban ezek az alkotások néha olyan dolgokat mutatnak nekünk, amelyek teljesen kitaláltak. Íme, néhány népszerű filmes mítosz!


A szellőző megfelelő arra, hogy átosonjunk az épületeken.

De vajon a szellőzőnyílás-átjárók pont olyanok, mint amilyeneket filmekben mutatnak? Be lehet kúszni a szellőzőn, és könnyedén át lehet benne osonni az épület másik szegletébe? Nos, nem igazán léteznek ehhez hasonlók a való életben. Vannak bizonyos akadályok is, például ventilátorok vagy fúvók, amelyekkel összeütközhetsz, valamint sok gyenge rész, amelyek beszakadnának az emberek alatt. Ezenkívül a szellőzőegység belsejében sok szennyeződés és törmelék található, amelyek komolyan megterhelhetik a légzőrendszerét.

A fuldoklás hangos.

A vízbefulladási jelenetek egyes hollywoodi filmekben izgalmasak, mégis távol állnak a valóságtól. Ilyen például az 1992-es Beethoven című film medencés jelenete. A jelenetben az Emily szerepét alakító Sarah Rose Karr beleesik a medencébe, és a rendkívül okos bernáthegyije megmenti, miután az meghallotta a kislány segélykiáltását.

A szakértők által megcáfolt fulladásos filmmítoszok pedig egyértelműen kijelentik, hogy a fulladás csendben és gyorsan történik, ellentétben a filmekben bemutatottakkal. A vízbe fulladás jelei sokkal finomabbak, ráadásul amikor valaki fuldoklik, nem lesz képes sikítani, mert a felszínre érkezésekor csak arra bír koncentrálni, hogy levegőt vegyen. Tehát a való életben egyáltalán nem hevesek az ehhez hasonló szituációk.

Kézigránát és a fogak

Egy kézigránát biztosítója foggal is kioldható, ám ha valóban foggal próbálnánk kinyitni, elbúcsúzhatnánk a fogainktól. Lehetetlen ezt megcsinálni. A kézigránáthoz némi erőre van szükség, és a katonák megfelelő fogást és technikát alkalmaznak, hogy ez működjön. Sőt, a gránát típusától függően a csap kihúzásához szükséges erő is eltérő lehet.

Csak másodpercekig tart kiütni valakit egy kloroformmal átitatott ronggyal.

A kloroformmal átitatott rongy népszerű fegyver, amelyet a hollywoodi filmekben előszeretettel használnak, ha valakit cselekvőképtelenné akarnak tenni. A rongyot ilyenkor valaki szájára és orrára teszik, és az illető másodpercek alatt eszméletét veszti. A valóságban azonban a dolgok nem egészen így történnek. A szakértők becslése szerint szinte lehetetlen valakit ilyen módon leszedálni. Az áldozatnak körülbelül öt percig kéne belélegeznie a kloroformot, míg tényleg elájulna.

A figyelmetekbe ajánljuk