Robot

A sci-fi filmek készítői régóta foglalkoznak a robotok és emberek kapcsolatával

5 apokaliptikus film, ahol a robotok legyőzik az emberiséget

A robotok és az emberek közti kapcsolat régóta lázban tartja a hollywoodi filmrendezőket, akik többféleképpen próbálták már bemutatni ezt a nem mindennapi viszonyt. A sci-fik nagy része szól arról, hogy a robotok kilépve az emberi irányítás alól – egyszerűen legyőznek bennünket és átveszik a hatalmat felettünk. Most ezekből gyűjtöttünk össze öt olyat, ami komolyan elgondolkodtathat mindenkit, aki tart attól, hogy egy nap a robotok irányítják majd az emberiséget.



Én, a robot – 2004

A Will Smith főszereplésével készült film eleinte teljesen harmonikusnak mutatja be a gépek és az emberek viszonyát: a robotok ott segítenek, ahol tudnak, miközben nem jelentenek veszélyt az emberiségre. Csakhogy egy napon a U.S. Robotics gyár egyik alkalmazottja különös módon életét veszti, az ügyet kivizsgáló nyomozó pedig arra gyanakszik, hogy egy robot lehet a gyilkos.

Ám ez valójában lehetetlen, hiszen a robotok nem bánthatják az embereket és mindig engedelmeskedniük kell nekik – vagy mégsem?

2001 – Űrodüsszeia – 1968

Stanley Kubrick az elsők között volt, aki már a hetvenes években azt feszegette, hogy milyen komoly károkat okozhat, ha a robotok túlságosan értelmesek, önjáróak lesznek. Története szerint a tudósok egy különös monolit-tömböt fedeznek fel a Holdon. A kutatók ezt akarják kivizsgálni, ezért útnak is indulnak, ám az űrhajón található számítógép, a HAL 9000, egész egyszerűen átveszi az irányítást az emberi személyzet felett.

Megfigyeli és kihallgatja, majd gyilkosságra próbálja kényszeríteni őket.

Kubrick alkotása immár lassan hatvan éves, de még mindig elemi erővel képes bemutatni azt, hogy milyen kifinomult és manipulatív lehet egy mesterséges intelligenciával ellátott szerkezet.

Ezt is olvasd el! 70 éves lett James Cameron – 5 meghatározó filmje, melyek klasszikussá váltak

Bosszúállok: Ultron kora – 2015

Ebben a Bosszúállók-epizódban megismerkedhetünk Ultronnal, ami egy mesterséges intelligencia; alapvetően Tony Stark és a Hulk közös alkotása. A két főszereplő ugyanazzal a céllal hozza létre a robotot: szerették volna, hogy békét hozzon a Földre, a gép azonban önálló életre kel és saját gondolatai lesznek, melyek közül az első helyen az emberiség kipusztítása áll.

Annak érdekében, hogy megállítsák és megakadályozzák Ultron tervét, a Bosszúállóknak újra össze kell állniuk, de Tony Starknak és csapatának külső segítségre is szüksége lesz, ha meg akarja állítani a pusztító robotot.

​Terminátor – A halálosztó – 1984

A Terminátor-filmek nagy utat tettek meg az elmúlt 4 évtizedben, de talán egyik rész sem mutatja be annyira érzékletesen az emberek és a robotok harcát, mint a legelső, 1984-ben bemutatott alkotás. A történet szerint a Skynet, ami egy mesterséges intelligencia, lassan teljesen átvette az uralmat az emberiség felett, mindössze néhány ellenálló tart még ki a harcban.

Ez is érdekelhet! Keanu Reeves könnyeit visszafojtva mesélt a Mátrixról a film 25. évfordulóján

Ennek a csoportnak a vezetőjét próbálja úgy megölni a Skynet, hogy visszaküldi az időben az egyik legjobb – és leggonoszabb – robotját, azzal a céllal, hogy megölje a lázadók vezérének anyját. Csakhogy ehhez a lázadóknak is lesz egy-két szava.

Szárnyas fejvadász – 1982

Ridley Scott klasszikusa, a Szárnyas fejvadász a nyolcvanas évek egyik legismertebb filmje, amely – a korát jóval megelőzve – feltételezi, hogy egy nap a humanoid robotok és az emberek összecsapnak majd. A történet szerint a főszereplőnek, a Harrison Ford által alakított Rick Deckardnak kell megállítania négy olyan replikánst, akik fellázadtak az emberek ellen és mindenáron vissza akarnak térni a Földre, hogy elpusztítsák az alkotóikat.

A film amellett, hogy rendkívül érzékletesen mutatja be a kapcsolatot az emberek és a robotok között, előrevetíti a klímaváltozást is és azt is, ahogy a 21. században a technológia átveszi a hatalmat az emberiség felett.

A figyelmetekbe ajánljuk