fengsuj

5 fontos dolog a fengsujról, ha az ősi kínai módszer szerint rendeznéd be a lakásod

A fengsuj nemcsak a lakberendezők divatos szava, hanem egy ősi kínai filozófia, amely segít az embereknek megtalálni az egyensúlyt az életükben azáltal, hogy a térbeli tervezéssel harmonizálják életterüket a természettel. Pontosan emiatt, a fengsuj szerinti tér kialakítása előtt érdemes alaposabban utánajárnunk, mivel is állunk szemben.


Történelem

interi\u00f6r diz\u00e1jn

Illusztráció

Shutterstock

A filozófia az asztrológiából ered, az ősi kultúrák a temetkezési helyeket úgy alakították ki, hogy azok az égi objektumokhoz, például a csillagokhoz igazodjanak. Az évezredek során a szakemberek továbbfejlesztették a filozófiát, végül a várostervezésre is kiterjesztették, majd magába az otthonokba illesztették.

Ami pedig a nevet illeti: a feng szelet, a shui pedig vizet jelent – a kifejezés egy ősi versből származik, amely az emberi élet és a környezet kapcsolatáról szól.

Az alapelvek

Annak érdekében, hogy a csí – vagyis a kínai világnézet szerint a világegyetemet betöltő, alkotó energia vagy természeti erő – könnyedén áramolhasson otthonunkban, a fengsuj számos alapelvet követ, kezdve a bútorok pontos helyének meghatározásától, egészen addig, hogy milyen színűre fessük a bejárati ajtót – ez utóbbi például attól is függ, hogy melyik égtáj felé néz. Járjunk utána pontosan, hogy a saját lakásunkra milyen fengsuj-szabályok vonatkoznak, és aszerint induljunk el.

Jing és Jang

Jing \u00e9s Jang

Illusztráció

Shutterstock

A jin és jang filozófiája számos ősi kínai tudományterületet áthat, a harcművészettől kezdve az orvostudományon át egészen fengsujig.

Ez a kettősség fogalma, amely azt mutatja, hogy az ellentétes erők összekapcsolódnak és együtt dolgoznak a harmónia megteremtése érdekében: a jin egy passzív, lágy energia, míg a jang egy agresszív, merész energia.

A belsőépítészethez kapcsolódóan a kétféle energia egyensúlyát kell megteremteni: a jin energiát a nyugodt, pihentető terekben, például a hálószobában vagy a fürdőszobában, a jang energiát pedig a társasági, produktívabb terekben, például a konyhában vagy az otthoni irodában. Élettereink kialakításánál fontos, hogy erre kiemelt figyelmet fordítsunk.

Bagua

A Bagua, vagyis a nyolc területet: egy olyan energiatérkép, amelyet az otthonod alaprajza fölé helyezel. Ez egy háromszor három rács, nyolc négyzettel ellátott tervrajz, amelyek mindegyike az életed egy-egy kategóriáját jelképezi: hírnév, szerelem, család, gyerekek, tudás, karrier és segítőkész emberek, valamint a középső négyzet, amely téged képvisel. Ha úgy érezzük, hogy ezen területek akármelyike javításra szorul, akkor érdemes a megfelelő fengsuj-elveket alkalmaznunk az adott területen.

Hogyan kezdjük el?

Ez egy összetett hagyomány, számos összetevővel, amelyek teljes értelmezéséhez elég sok tanulmányozásra van szükség, az első lépéseket azonban akár egyedül is megtehetjük. A fengsujjal kapcsolatban számos kiváló könyv jelent már meg, ezekből válogassunk, ha pedig azt érezzük, hogy az apró változtatások is pozitív hatással vannak életünkre, keressünk fel egy szakértőt, aki a bonyolultabb terek kialakításában segíthet.

A tartalom elkészítését a Masterplast támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk