csontvázak

37 fej nélküli csontvázra bukkantak Szlovákiában

Régészek egy hétezer éves tömegsírra bukkantak Szlovákiában, amelyben 38 csontvázat találtak, és egy kivételével mindegyik fej nélküli volt.


A maradványokat a szlovákiai Vrá ble-Vèlke Lehemby lelőhelyen találták meg, amely az európai neolitikum egyik legnagyobb települése. A korábbi tanulmányok szerint a fejeket szándékosan távolították el, és csupán egy hat év alatti gyermek csontvázának volt ép a koponyája.

A régészek most arra próbálnak rájönni, miért történhetett a lefejezés. Egyfajta fenyegetés? Temetési rituálé? Vagy a halottak tiszteletadásának részét képezte az eljárás?

Ez is érdekelhet: Megtalálták az elveszett aranyvárost Egyiptomban

Ezek a fej nélküli holttestek teljesen különbözőek az ugyanabban a régióban található marádványoktól

– mondta Katharina Fuchs, a németországi Kieli Egyetem antropológusa, aki az ásatáson dolgozott.

A lefejezések valószínűleg eltervezettek voltak, ugyanis azokon a testeken, amelyek épek voltak annyira, hogy vizsgálhatóak legyenek a nyakcsontok, az első csigolya, közvetlenül a koponya alatt, sértetlen volt.

Ez pedig arra utal, hogy a fejeket nagyon éles eszközökkel vágták le és teljesen pontosan, nem pedig harc közben váratlanul.

Ha erőszakos lefejezésről van szó, például a középkorban karddal vagy fejszével, akkor vágásnyomokat és összezúzott csigolyákat láthatunk a nyak tájékán

– tette hozzá Fuchs.

Ez pedig könnyen előfordulhat, mivel a környéken élő emberek hozzáférhettek obszidiánhoz, egy olyan kőzethez, amely széttörve borotvaéles. Ám az, hogy a fejeket a halál előtt vagy után távolították-e el, nem tudni.

Több beszámoló is született arról, hogy abban az időben a lefejezések után a koponyákat magukkal vitték.

Teljesen elképzelhető, hogy ezeket elrettentő céllal távolították el.

A fejeket például trófeaként elvitték, és nyilvánosan kitűzték, hogy az ellenség tudja, mire számíthat. Ezt nem zárhatjuk ki. Bár ezek kifinomult földművelő közösségek voltak, a bizonyítékok mégis arra utalnak, hogy a brutalitás sem állt tőlük távol

– fejtette ki a szakértő.

(Bussines Insider)

A figyelmetekbe ajánljuk