Az Eiffel-torony Párizsban.
Chris Karidis/Unsplash
Párizs, Franciaország

Hat méterrel magasabb lett az Eiffel-torony

A Párizs 7. kerületében található ikonikus francia nevezetességre a héten új digitális rádióantennát szereltek, így a torony teljes magassága kicsivel több mint 330 méterre nőtt.

A TDF-antennát, amelynek mérete alig éri el a 6 métert, a múlt héten szerelték fel a torony tetejére egy helikopter segítségével. A telepítés célja a fővárosi lefedettség és földfelszíni sugárzás javítása volt, írja a Robb Report.

A most felszerelt készülék csatlakozik azokhoz az antennákhoz, amelyek adással látják el azt a 12 millió embert, akik az Eiffel-toronytól számított 80 kilométeres körzetben élnek.

Természetesen nem ez az első alkalom, hogy a torony hozzájárult a rádiózás és televíziózás fejlődéséhez. Így ez nem is az első alkalom, hogy megnőtt.

Az 1889-ben elkészült Eiffel-torony, tetején eredetileg egy nagy zászlórúd állt, amivel az épület 312 méter magas volt. Közel 41 éven át ez volt a világ legmagasabb ember alkotta építménye, amíg 1930-ban a New York-i Chrysler Building át nem vette a címet.

1924-ben a párizsiak a zászlórudat televíziós antennákra és meteorológiai berendezésekre cserélték. Majd 1957-ben új élő adást sugárzó antennákat és adókat szereltek fel, amivel a torony teljes magassága elérte a 320 métert.

Az Eiffel-torony 2000-ben ismét megnőtt, amikor egy ultrarövidhullámú (URH) antennával egészítették ki az épületet, amely így már 324 méterre emelkedett. Az Eiffel-torony most körülbelül olyan magas, mint egy 81 emeletes épület – ráadásul egy jó 11 méterrel le is körözte a régi rivális Chrysler Buildinget.


A figyelmetekbe ajánljuk