Bram Stoker 1906-ban

Véletlenül került elő a Drakula írójának eddig ismeretlen, 134 éves novellája

Egy amatőr történész felfedezte Bram Stoker rég elveszett novelláját, amely mindössze hét évvel a legendás Drakula című gótikus regénye előtt jelent meg. Brian Cleary az Ír Nemzeti Könyvtár archívumát böngészve bukkant a 134 éves kísérteties történetre.


A Gibbet Hill című novella eredetileg egy dublini újságban jelent meg 1890-ben, ám azóta nem dokumentálták. A mű egy tengerész történetét dolgozza fel, akit három bűnöző gyilkolt meg, akiket később felakasztottak, hogy ez minden arra járó számára tanulsággal szolgáljon – kezdi a BBC.

Ez is érdekelhet: Egy ősi, hatalmas vámpírdenevér maradványaira bukkantak

A novella megtalálásának története rendkívül kalandos. Felfedezője, Brian Cleary egy hirtelen fellépő hallásvesztés miatt betegszabadságon volt, és szabadidejét a dublini nemzeti könyvtárban töltötte. Végül 2023. októberében bukkant rá egy addig ismeretlen címre a Daily Express dublini kiadásának 1890-es karácsonyi mellékletében. Erről Cleary így nyilatkozott az AFP hírügynökségnek:

Olvastam a Gibbet Hill szavakat, és tudtam, hogy ez egy olyan Bram Stoker történet, amellyel soha nem találkoztam a róla szóló életrajzokban vagy bibliográfiákban. Csak ültem és néztem a képernyőt, és azon tűnődtem, vajon én vagyok az egyetlen élő ember, aki olvasta?

Végül felhívta a könyvtár igazgatóját, Audrey Whittyt, és elújságolta neki a rendkívüli hírt – Whitty szerint az amatőr detektív elképesztő munkája bizonyíték a könyvtár archívumának sokszínűségére és kiaknázatlan lehetőségeire:

Még világraszóló felfedezések várnak itt arra, hogy megtaláljuk őket

– mondta az igazgató.

A figyelmetekbe ajánljuk