Csontváz.

Valódi emberi csontvázakkal díszítették a világ leghíresebb vidámparkját, de ez senkit nem zavart

Akármennyire is megdöbbentő, korábban valódi emberi csontvázakat használtak fel a Disneyland Karib-tenger kalózai tematikájú hullámvasútjánál.


Az előbbi állítás minden bizonnyal sokkolóan hathat, de a hullámvasút 1967-es építése idején rendelkezésre álló másolatok nem voltak elég élethűek ahhoz, hogy ki lehessen azokat állítani.

Ez a metódus abban az időben egyáltalán nem volt egyedülálló, köztudott, hogy számos filmben, például a Poltergeist – Kopogó szellem című moziban is valódi emberi csontvázakat használtak fel. Sőt, arra is volt példa, hogy a színészek nem is tudtak arról, hogy a díszletek valaha hús-vér emberek voltak.

Ez is érdekelhet: Nem is Walt Disney ötlete volt Mickey egér

Na de kanyarodjunk vissza Disneylandbe: az Atlas Obscura leírása szerint Jason Surrell, a Disney egykori producere a Pirates of the Caribbean: From the Magic Kingdom to the Movies című könyvében elárulta, hogy azután jutottak a furcsa elhatározásra, miután megállapították, hogy a korabeli hamis csontvázak egyszerűen nem voltak meggyőzőek.

Ezután nem bajlódtak tovább a kellékek tökéletesítésével, hanem a csontokat a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemről (UCLA) szerezték be.

Külön érdekesség, hogy a Karib-tenger kalózai-hullámvasutat sokkal hamarabb mutatták be a nagyközönségnek (1967), mint az első filmet (2003), sőt a Johnny Depp főszereplésével készült mozit konkrétan ez a játék inspirálta.

Természetesen ma már nem használják a hajdani „díszleteket”, hanem a technológia fejlődésének köszönhetően olyan csontvázutánzatokat sikerült létrehozni, ami tökéletes a célra.

Forrás: IFL Science

A figyelmetekbe ajánljuk