disney + tv

Komoly szigorításokra készülhetnek fel a Disney+-felhasználók

A Netflix fiókmegosztási korlátozása pénzügyileg igencsak bejött a vállalatnak, most pedig úgy néz ki, hogy a legtöbb streamingszolgáltató is ezt a példát követi. Jövőre a Disney+ felhasználói számíthatnak hasonló lépésekre.


Június közepéig kellett várni az Egyesült Államokra, mint a legnagyobb piacra, hogy a róluk vonatkozó statisztikákból kiderüljön, bejött-e a Netflix számítása a fiókmegosztás korlátozással kapcsolatban. Úgy tűnik, a szigorítás jövedelmezőnek bizonyult, hiszen a második negyedévben 5,9 millió ügyféllel sikerült bővülniük a tengerentúlon – derül ki a Haszon cikkéből.

Olvasd el ezt is! A Disney cenzúrázni akarta a The Beatles dokuszériát

A kedvező eredmények miatt hasonló megszorításokra készül az HBO Max is, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a Disney sem fog kimaradni a sorból.

Bob Iger, a The Walt Disney Company vezérigazgatója a napokban bejelentette, hogy vizsgálják a fiókmegosztás korlátozásának lehetőségét a Disney streamingszolgáltatásában is. A részletek az év végéig kiderülnek, az esetleges változások pedig legkorábban 2024-ben lépnek érvénybe.

A megszorításhoz szükséges technikai eszköztár jelenleg is a cég rendelkezésére áll, viszont egyelőre nem tudják, hogy milyen hatással lehet a korlátozás az előfizetők számára.

A hwsw szerint, a Disney zászlóshajójának a Disney+ tekinthető, viszont hozzájuk tartozik két másik streamingszolgáltató is, a Hulu és az ESPN+, de a Hulu tartalmai teljesen beolvadnak majd a Disney+-ba. Mindezek mellett pedig várható egy áremelés is, ami elsősorban az inflációval magyarázható.

Külön érdekesség, hogy hét olyan filmet is azonosított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Disney+ kínálatában a tavasszal, amelynek korhatár-besorolása nem felelt meg a kiskorúak védelmével kapcsolatos magyar szabályozásnak.

Hét filmből hatot: a 28 héttel később, az Aki bújt, az Alien 4. - Feltámad a Halál, a Hitman - A bérgyilkos, a Húsevő és a Ragadozó 2. című műsorszámokat a Disney+ szolgáltatója 16+ megjelöléssel tett elérhetővé. Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmeknek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak kellene lenniük, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének.

Szintén helytelenül, de 12+ besorolással szerepelt a Sebezhetetlen című film, ez pedig a hazai szabályozás értelmében tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott, IV. kategóriába sorolandó – írja a Médiatanács.

Ez is érdekelhet: A 7 legjobb film, amit érdemes megnézned a Netflix ajánlatából

A hatályos magyar szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetni, azonban ez a Disney+ felhasználói felületén nem így van. Mivel a magyar Disney+ szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesítette a holland társhatóságot.

A figyelmetekbe ajánljuk