cső! neonmentő vagyok

CSŐ! posztersorozat – amikor a hetvenes évek Budapestje beköltözik a szobádba

A múlt század megjelenik az otthonodban, egyidejűleg pedig a jelenen segítesz.


A neonreklámok igazi jelképei Budapestnek, eltávolításuk pedig óriási felháborodást keltett, ennek ellenére alig akadnak olyanok, akik valóban tesznek bármit is a fennmaradásuk érdekében. A neonreklámok fénykorszaka egészen pontosan 1970-ben kezdődött, ugyanis ekkor rendelték el fővárosunk neonosítását, azonban akadtak olyan intézmények, amelyek nem a szocializmus neonmániája során kapták különleges „plakátjaikat".

A neonreklámokat akkoriban a Neonberendezéseket gyártó vállalat készítette és javította. A rendszerváltáskor jogutód nélkül megszűnt a vállalat, ezután kezdődött meg a neonreklámok rohamos hanyatlása.

budapestneon.hu

Kultúrális értékeik mellett pedig turisztikai vonzerejük is jelentős. Így nem meglepő, hogy Bécsben működik a Stadtschrift museum, Berlinben a BUCHSTABENMUSEUM, Varsóban pedig a Neon Muesum. Hasonló kezdeményezésről egyelőre nincs szó Budapesten, de Patkós Luca a CSŐ!megálmodója úgy érzi, hogy eredeti helyükön lennének igazán méltányolva, s nem egy tematikus múzeumban.

Patkós Luca

Luca és társai éppen ezért döntöttek úgy, hogy nem asszisztálnak tovább a neonok végleges eltűnéséhez, hanem megmentik őket. Ekkor jött létre a CSŐ! posztersorozat. A szitanyomott plakátok nappal vibráló színekben, éjszaka pedig finoman idézik meg a nosztalgikus neon reklámokat. Az eladott példányok után befolyó összegből pedig felújítanak, illetve nyomoznak egy kiválasztott neon után. A poszterek 50x70cm-es méretűek, amiket egyetlen kattintással megrendelhetünk a honlapjukról.

A figyelmetekbe ajánljuk