Daniel Ricciardo és Lewis Hamilton.

Ausztráliában egy nem akármilyen őrület tombol, nevezetesen a cipőből ivás, másnéven a shoey. De mi is az a shoey, és honnan ered?


Míg egyesek számára a shoey jó mókának tűnhet, mások kifejezetten undorítónak találhatják azt.

A shoey azt jelenti, hogy az italt – ami a legtöbb esetben sör vagy pezsgő – a saját vagy valaki más cipőjébe öntjük, majd belekortyolunk a lépőbe.

A világ többi részén a szóban forgó trendről leginkább az ausztrál F1-pilóta, Daniel Ricciardo miatt hallhattak a legtöbben, ugyanis a sportoló előszeretettel alkalmazta ezt a „technikát” a futamgyőzelmei után. Emellett a napokban a világhírű angol énekes, Harry Styles is hódolt a furcsa szokásnak az egyik ausztráliai koncertjén.

Külön érdekesség, hogy Ausztráliában megy nagyot a trend, de a shoey eredetileg nem onnan származik.

Ez érdekelhet: Most már saját tervezésű Nike-cipőt is hordhatunk a Metaverzumban

John R. Schmidt 2014 januárjában megjelent On This Day in Chicago History (Ezen a napon Chicago történetében) című könyvében leírja, hogy a 20. században ez egy kifejezetten elterjedt szokás volt azzal a különbséggel, hogy egy hölgy papucsából itták ki az alkoholt.

A különböző források szerint a cipőből való pezsgőivás először 1902-ben történt meg a chicagói Everleigh Clubban, egy bordélyházban.

Állítólag az egyik táncosnő papucsa a padlóra esett, amelyet aztán Henrik porosz herceg kíséretének egyik tagja vett fel. A szóban forgó személy aztán pezsgőivásra használta a hölgy papucsát.

A cipőhöz fűződő egyéb sztorik szerint a német katonák a beavatási folyamat részeként az újoncokkal sört itattak a csizmából, és állítólag a csatában aratott győzelem után is hasonló módon jártak el. Egyesek szerint az előbbiek inspirálták a Bierstiefel csizma alakú pohár megalkotását.

Forrás: DMARGE

A figyelmetekbe ajánljuk