Celine Dion.

Idegrendszeri betegségben szenved Céline Dion – mi az a Stiff-Person szindróma?

Miután ismét kénytelen volt átütemezni a Budapestet is érintő turnéját, Céline Dion elárulta, hogy Stiff-Person szindrómát (SPS) diagnosztizáltak nála.


Dion egy érzelmes videóban nyíltan beszélt a ritka neurológiai rendellenességről, amely izomgörcsöket és egyéb fizikai nehézségeket okoz.

Hosszú ideje küzdök egészségügyi problémákkal, és nagyon nehéz volt számomra szembenézni ezekkel a kihívásokkal, és beszélni mindarról, amin keresztülmentem. Nemrég diagnosztizáltak nálam egy nagyon ritka neurológiai rendellenességet, a Stiff-Person szindrómát, amely körülbelül minden egymillió emberből egyet érint. Bár még mindig tanulunk erről a ritka állapotról, most már tudjuk, hogy ez okozta az összes görcsöt, amit tapasztaltam

– magyarázta Dion.

Ez is érdekelhet: Két Céline Dion-film is készül

Ennek következtében az énekesnő bejelentette, hogy a 2023 tavaszi európai turnéját 2024-re halasztja. Dion Courage nevű koncertsorozatát korábban a COVID-19 járvány, majd később súlyos és tartós izomgörcsök miatt halasztották el, amelyekről később kiderült, hogy a Stiff-Person szindróma tünetei.

Sajnos a görcsök a mindennapi életem minden aspektusára hatással vannak, néha nehézségeket okoznak a járásom során, és nem teszik lehetővé, hogy úgy használjam a hangszálaimat az énekléshez, ahogyan azt megszoktam. Egy nagyszerű orvoscsoport dolgozik mellettem, hogy segítsen a gyógyulásomban, illetve a drága gyermekeim, akik támogatnak és reményt adnak nekem. Keményen dolgozom a támogató gyógytornászommal minden nap, hogy visszanyerjem az erőmet és az előadói képességemet, de be kell vallanom, hogy ez egy küzdelem volt

– mondta.

A Stiff-Person szindrómának jelenleg nincs ismert gyógymódja, a National Institute for Neurological Disorders a betegséget a következő tünetekkel jellemzi:

A törzs és a végtagok ingadozó izommerevsége és fokozott érzékenység az olyan ingerekre, mint a zaj, az érintés és az érzelmi stressz, amelyek izomgörcsöket válthatnak ki.

A szindróma ismert kezelései közé tartozhatnak a szorongásoldó gyógyszerek és izomlazítók, amelyek lassítják a betegség előrehaladását.

Dion végül elmondta, reméli, hogy egy nap visszatérhet a fellépésekhez, és jelenleg nem tervezi, hogy áthelyezi 2024 augusztusától októberéig tartó turnéjának időpontjait.

Forrás: Papermag

A figyelmetekbe ajánljuk