római szobrok

Több tucat római bronzszobrot találtak, ami akár Róma történelmet is újraírhatja

Több mint kétezer évig az iszapban és a termálvízben rejtőztek.

Meglepően jó állapotú ókori bronzszobrokat találtak Toszkánában egy ókori fürdőben. A leletek San Casciano dei Bagni városából kerültek elő egy ókori római fürdőház romjai közül, ahol 2019 óta végeznek feltárásokat – írja a Reuters.

Italian Culture Ministry

A műtárgyakat közel 6000 bronz-, ezüst- és aranyérmével fedve találták meg. A régészek szerint ez az oka a szobrok különösen jó állapotának – a 24 nagyobb szobor mellett más, szintén jó állapotú kisebb szobrot is felfedeztek.

Szakértői vélemények szerint a tárgyak i. e. 2. és az i. sz. 1 század közöttiek. A szobrok isteneket ábrázoltak – köztük Apollót –, valószínűleg sokáig díszként használták őket, majd később valamilyen áldozat formájában a vízbe dobták őket.

Az akár egy méter magas szobrokat eddig iszap és termálvíz fedte, ami a szakértők szerint szintén hozzátett a jó állapotukhoz.

Italian Culture Ministry

A sajtóközlemény szerint a felfedezés a „történelmet is újraírhatja", mivel találtak latin és etruszk nyelvű feliratokat is, amely újraértelmezheti az ókori Olaszországban jelen lévő kevert kultúrákat. A felfedezést már most több mint hatvan szakértő vizsgálja, a további kutatásokat pedig az olasz kulturális minisztérium és oktatási intézmények is támogatják.

A szobrokat elszállítják és a közel Grossetoban állítják helyre, majd San Cascianóban kiállítják őket.


A figyelmetekbe ajánljuk