MIhály herceg és felesége
Fotó: Shutterstock

A brit királyi család két tagja is nyugdíjba vonult

A kenti hercegi pár bejelentette, hogy még az idén lemondanak a királyi tisztségeikről.


Bár Erzsébet királynő unokatestvére, Mihály herceg nem tartozik a legismertebb királyi családtagok közé, de az biztos, hogy ő az egyik legtevékenyebb az uralkodói családon belül: feleségével, Marie-Christine-nel évente több mint 200 hivatalos megjelenésen vesznek részt.

A 79 éves herceg és a 77 éves kenti hercegné július 4-én, a herceg 80. születésnapjával egyidőben vonulnak nyugdíjba – írja a brit Marie Claire.

Mih\u00e1ly herceg \u00e9s feles\u00e9ge Szentp\u00e9terv\u00e1ron

Fotó: Shutterstock

Bár a házaspár képviselője egyelőre nem reagált, a The Times értesülései szerint a királynő unokatestvére a következő hetekben hivatalos lemondó nyilatkozatot fog kiadni.

Mihály herceg V. György király kilenc unokájának egyike, és nagyanyja, Elena Vlagyimirovna nagyhercegnő révén II. Miklós utolsó orosz cár leszármazottja.

Mih\u00e1ly herceg

Fotó: Shutterstock

Olyan oroszországi kapcsolatokkal rendelkező szervezetek védnöke, mint az Orosz-Brit Kereskedelmi Kamara és a Szent Gergely Alapítvány. Oroszországhoz való kötődése az elmúlt években erős vitákat váltott ki, melyek az év elején kirobbant orosz-ukrán háború miatt ismét felszínre kerültek.

A Sunday Times beszámolója szerint a herceg a pozícióját arra használta fel, hogy hozzáférést biztosítson Putyin elnök rezsimjéhez. Egy videó is megjelent róla riporterek társaságában, ahol elhangzott, hogy a herceg bemutatkozhat a Kreml tagjainak. A herceg ezeket az állításokat tagadta, és márciusban vissza is adta a Barátsági Rend kitüntetést, amelyet 2009-ben kapott az akkori orosz elnöktől, Dmitrij Medvegyevtől.


A figyelmetekbe ajánljuk