colin firth a király beszéde

5 film, ami reálisan mutatja be a brit királyi család életét

Rövid lista a brit királyi családról szóló 5 legjobb filmről, amely viszonylag reálisan mutatja be az évszázados viszályokat és a gyanús szerelmi ügyeket.


Botrány a birodalomban

Az Oscar-díjas Judi Dench, Viktória királynőt, a gyászoló uralkodónőt alakítja, aki férje, Albert herceg halála után nem tudta tovább vezetni hatalmas birodalmát. A királyi udvar, hogy a királynőt kimozdítsa depressziós magányából, a monarchia hűséges skót vadászkísérőjét, John Brownt (Billy Connolly) küldi a királynőhöz, hogy újra cselekvésre ösztönözze.

Tervük azonban hamarosan visszafelé sül el, ugyanis a királynő rendkívüli módon megkedveli őt, a férfi személyes befolyása pedig politikai fenyegetéssé válik.

Ez egy izgalmas történet, de nem a nyílt szerelmi viszony miatt, hanem a Brown növekvő befolyásának a királynő és így a nemzet feletti növekvő körülményei miatt. A "Mrs. Brown" (a bíróságokon akkoriban elterjedt becenév) a kapcsolatuk potenciálisan romantikus természetére utal, bár a film soha nem foglalkozik közvetlenül a szexuális elemről szóló, nagyon is valós pletykákkal.

A királynő

Nem lehet királyi filmekről beszélni a 2006-os A királynő kihagyásával, amelyért az erősen sminkelt Helen Mirren Oscar-díjat kapott. A Diana 1997-es halálát követő napokban játszódó film a monarchia belső működését tárja fel: a legmagasabb rangú tagok azon töprengenek, milyen szerepet vállaljanak az elhunyt hercegné nyilvános gyászában. Miután egy évvel korábban, a Károly hercegtől való válását követően megfosztották hivatalos „Ő Királyi Fensége” (Her Royal Highness) címétől, Diana már nem számított a királyi család tagjának.

II. Erzsébet királynő (Mirren) ezért úgy véli, nem tartozik a nyilvánosságnak azzal, hogy nyilvános gyászszertartást tartson volt menyének. Bár a valós történettől elrugaszkodtak (a filmben a Michael Sheen által alakított Tony Blair akkori miniszterelnökön múlik, hogy hasson a királynőre, és megmentse a monarchiát), a film cselekményének egy része a valóságban gyökerezik. A nagy médiafigyelem következtében Anglia uralkodója végül úgy döntött, hogy a Buckingham-palota zászlaját félárbocra ereszti, és egy televíziós beszédben tiszteleg a néhai hercegné előtt.

A király beszéde

1936-ban VIII. Eduárd király mindenkit meglepett azzal, hogy lemondott a trónról. Ezzel többek között öccse került reflektorfénybe, és VI. György (Colin Firth) hamarosan saját koronázásán találta magát. Ami egyébként egy életre szóló megtiszteltetés lenne, ehelyett inkább szorongást váltott ki belőle.

A filmben láthatjuk, ahogy az uralkodó egy terapeutát (Geoffrey Rush) fogad fel, hogy segítsen neki legyőzni dadogását. A film megható képet nyújt egy olyan emberről, aki soha nem számított arra, hogy egy nemzetet fog kormányozni. A király és a terapeutája hihetetlenül közel kerülnek egymáshoz, és ahogy Firth a film bemutatásakor az EW-nek elmondta: "Ez a történet két ember szerelméről és barátságáról szól, akik nagyon nehéz társadalmi szakadékokon átívelve élnek. Mi ezt bromance-nek neveztük el.

Firth maga is csodát tesz a filmben, hiszen egy olyan karaktert alakít, akivel sokan közülünk soha nem tudnánk azonosulni - a brit királyi család 1930-as években élő tagját -, és erős érzelmi sebezhetőséget kölcsönöz neki.

A kedvenc

Olivia Colman valószínűleg örökre beégett A korona rajongóinak emlékezetébe II. Erzsébet királynőként, de Anna királynőt is remekül alakította Yorgos Lanthimos 2018-as A kedvenc című filmjében. Colman lenyűgöző a gyakran betegeskedő uralkodónő szerepében, aki uralkodása nagy részében betegségektől és rosszulléttől szenvedett. Ennek következtében kastélyában olyan ármánykodók voltak jelen, mint Lady Sarah, Marlborough hercegnője (Rachel Weisz), és olyanokkal, akik megváltást keresnek, mint fiatal unokatestvére, Abigail (Emma Stone).

A királynő állandó betegsége miatt Lady Sarah volt a tényleges vezető, így ő és Abigail ádáz harcot vívtak a királynő kegyeiért, és mindenféle taktikához folyamodnak, hogy növeljék tekintélyüket az uralkodó szemében.

Ez is érdekelhet: 5 színésznő, aki szinte tökéletesen formálta meg II. Erzsébet királynőt a filmvásznon – galéria

Spencer 

A Spencer egy 2021-es történelmi fikciós pszichológiai drámafilm, amelyet Pablo Larraín rendezett és Steven Knight írt. A film 1991 karácsonyán játszódik, amit II. Erzsébet a Sandringham-házban tölt szerettei körében. Diana hercegné egzisztenciális válságát mutatja be, aki a Károly hercegtől való elválást fontolgatja, és a brit királyi család elhagyását. Kristen Stewart meglepően árnyaltan alakítja benne Dianát, aki belefáradt a színlelésbe, és vissza akarja venni a saját élete feletti irányítást.

A Spencert nagyrészt Diana környezetének vallomásai ihlettek a Windsorok életének e hírhedt fordulatáról. A filmben átélhetjük vele azt a néhány napot, ami a feje tetejére állította a brit korona történetét. A filmet a kritikusok széles körben elismerték, és 2022-ben számos díjra jelölték, többek között a Velencei Filmfesztiválon, a Golden Globe-on és az Oscaron is.

A figyelmetekbe ajánljuk