Bryan Cranston az X-aktákban
Fotó: IMDb

Bryan Cranston az X-aktákban

Az X-akták epizód, ami nélkül nem jöhetett volna létre a Breaking Bad

Bryan Cranston minden bizonnyal leginkább a Breaking Bad című kultikus sorozatban játszott Walter White-ról ismert, azt viszont kevesebben tudják, hogy az X-akták egyik epizódjában való közreműködésének köszönhetjük, hogy megkapta a szerepet.


Bár a felszínen nincs sok közös az 1993-ban indult X-aktákban és a 2008-as Breaking Badben, a kapocs valójában nagyon erős, hiszen

Vince Gilligan, a Breaking Bad megálmodója és showrunnere 1995 és 2002 között huszonkilenc epizódot írt a misztikus sorozatból.

A Breaking Badet azóta minden idők egyik legjobb szériájaként szokás emlegetni – ehhez pedig a zseniális történet mellett a színészek, köztük Bryan Cranston alakítása is kellett.

A Breaking Bad a Cranston által játszott Walter White, egy középiskolai tanár sorsát mutatja be, aki rákdiagnózisa után metamfetaminfőzésbe kezd, hogy halála utánra elég pénzt gyűjtsön össze családjának. Bár jó szándékú emberként kezdi az utat, idővel hataloméhes drogbáróvá válik, így pedig elmosódik a főhős és a főgonosz közötti határvonal: igaz, hogy a történet számos pontján visszataszító döntéseket hoz, valahogy mégis neki szurkolunk nézőként.

Walter White mára teljesen elválaszthatatlan Bryan Cranstontől, pedig nem ő volt az első jelölt a szerepre – csakhogy annyira jól alakította a megátalkodott, mégis sajnálnivaló karakterét az X-aktákban, hogy Gilligan rájött: ő lesz a tökéletes Walter White.

Az X-akták hatodik évadának második, Drive című epizódjában Cranston egy bizonyos Patrick Crumpot játszik, aki egy visszataszítóan ingerlékeny, félreértett karakter. A főszereplő Fox Mulder ügynök (David Duchovny) a nehézségek ellenére állását kockáztatva próbálja megmenteni Crump életét, akivel az epizód vége felé nézőként is elkezdünk szimpatizálni.

A Drive főbb kérdései újra és újra felbukkannak a Breaking Badben: a „jó” és a „rossz” mennyire objektív? Vajon egy olyan ember, aki a saját érdekeit helyezi előtérbe, mennyire képes etikus döntéseket hozni?

A hasonlóság Gilligan víziója mellett elsősorban Cranston érzékeny játékából fakad, aminek köszönhetően egy romlott és önző főszereplővel is képesek vagyunk együttérezni.

Egyébként korántsem ez az egyetlen kapocs a két sorozat között: több, a Breaking Badből is ismert színész felbukkant korábban az X-akták valamelyik epizódjában. A Walter White jobbkezét, Jesse Pinkmant alakító Aaron Paul például egy 2001-es részben tűnt fel – a Lord of the Flies című epizódot ráadásul az a Thomas Schnauz írta, aki később a Breaking Baden és annak előzménysorozatán, a Better Call Saulon is rengeteget dolgozott.

A figyelmetekbe ajánljuk