Bob Odenkirk a Better Call Saulban
Fotó: IMDb

Teljesen megváltozott Bob Odenkirk élete, miután majdnem meghalt a Better Call Saul forgatásán

Bob Odenkirk 2009 és 2022 között két kultikus sorozatban, a Breaking Badben és a Better Call Saulban is eljátszotta minden idők egyik legjobban felépített tévés karakterét, Jimmy McGillt, felvett nevén Saul Goodmant. Az előzménysorozat egyik utolsó epizódjának forgatása viszont majdnem az életébe került – azóta pedig teljesen máshogy éli meg a mindennapokat.


A 2015 és 2022 között hat évadot megélt Better Call Saul a címszereplő Saul Goodman – és számos másik kulcsfontosságú karakter – háttértörténetét meséli el, mielőtt még Walter White minden hájjal megkent ügyvédjévé vált volna a Breaking Bad második évadában. Egy olyan időszakról van szó, amikor Odenkirk karaktere még születési nevén, Jimmy McGillként próbál egyről a kettőre jutni, de minden döntésével egyre közelebb kerül az Albuquerque-i alvilághoz.

Az előzménysorozat több kritikus és néző szerint is túlszárnyalja a – gyakran amúgy minden idők legjobb szériájának nevezett – Breaking Badet a folyamatos, egyetlen epizódra sem lankadó színvonallal. Vince Gilligan és Peter Gould alkotók elképesztő módon tartják fenn a feszültséget, az új karakterek hibátlanul beleillenek az előzménysztoriba, Bob Odenkirk és a női főszereplőt, Kim Wexler ügyvédet alakító Rhea Seehorn alakítása pedig egészen kivételes.

Ezen a ponton egy lelkes ajánlóként zárhatnám is a cikket – ha Odenkirk nem kapott volna szívrohamot az utolsó, hatodik évad nyolcadik részének forgatásán.

A színész szerint az eset, amibe majdnem belehalt, utólag nem nevezhető teljesen váratlannak. Kifejezetten konzervatív, régivágású háziorvosa egy vizsgálat után 2018-ban azt mondta neki: azonnal el kell kezdenie koleszterincsökkentő sztatint szedni, mert plakklerakódás alakult ki a koszorúereiben.

Bár Odenkirk már húsz éve járt az orvoshoz, nézeteltéréseik miatt nem bízott meg benne teljesen, és amúgy sem akart belevágni egy gyógyszeres kezelésbe – azzal nyugtatta magát, hogy a családjában egyáltalán nem fordult még elő szívbetegség. Biztos, ami biztos, elment egy másik rendelőbe is, ahol saját bevallásuk szerint nagyon alaposan megvizsgálták a szívét.

A másik orvos azt mondta: »Még nincs szüksége gyógyszerre.« És szívrohamot kaptam.
Bob Odenkirk a Better Call Saul forgat\u00e1s\u00e1n

Fotó: IMDb

2021. július 27-én, a Better Call Saul utolsó évadának új-mexikói forgatásán Odenkirk hirtelen összeesett. Mint utólag kiderült, a szíve tizennyolc percen át nem vert – Rhea Seehorn szerint a bőre azonnal elkezdett kékesszürkévé válni. A forgatáson dolgozó mentőorvosnak ez volt az első napja, így amikor meglátta a – technikailag halott – színészt, teljesen lefagyott.

Hetekkel később, amikor visszatértem, azt mondta: »Annyira sajnálom, ez volt az első napom, nyugdíjas tűzoltó vagyok, és soha nem élesztettem újra senkit. Mindig csak láttam, hogy mások csinálják«

– nyilatkozta nevetve Odenkirk.

Végül a rendezőasszisztens és az orvos háromszor is sokkolta egy automata defibrillátorral, ennek hatására újraindult a szíve. Azonnal kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát – öt héttel később pedig onnan folytatta a munkát, ahol abbahagyta.

Elmondása szerint a gyors ellátás mellett annak köszönheti az életét, hogy a hatodik évad előtt leforgatta a Senki című akciófilmet, amihez elég komolyan formába kellett jönnie. Emellett rengeteget segített a rajongók és a kollégák aggódása és törődése is – erre minden egyes interjúban külön kitér.

A stábot és a többi színészt nagyon megviselte az eset, mert ők tudatosan jelen voltak, én pedig nem – eszméletlen voltam. Szóval, amikor visszajöttem, mindenki nagyon érzelmes, kedves és aranyos volt – és egy kicsit túlságosan is aggódott. (…) És ezt mindenki szemében lehetett látni. Mindannyian úgy néztek rám, hogy »Tényleg jól van? Rendbe fog jönni?« És igazság szerint akkor még mindig csak lábadoztam, hétről hétre nyertem vissza az erőmet.

A stábból mindenki hitetlenkedve figyelte, milyen erőbedobással tért vissza a színész. Rhea Seehorn szerint ez egyszerűen a munka tiszteletéből fakad: Odenkirk mindent elkövetett azért, hogy a kelleténél egy pillanatig se álljon tovább a forgatás.

Bob Odenkirk a Better Call Saul egyik jelenet\u00e9ben

Fotó: IMDb

A Better Call Saul a zseniális utolsó évaddal a következő évben lezárult, Bob Odenkirk pedig – mindenféle túlzás nélkül – egészen máshogy tekint az életére, mint az ominózus forgatási nap előtt. Elmondása szerint, ha van valamilyen haszna ennek az egésznek, az az, hogy a hozzá hasonló középkorú férfiak az ő példája miatt nagyobb eséllyel figyelnek majd oda az egészségükre.

Ez a dolog, ami a szívemmel történt, olyasvalami, ami továbbra is visszhangzik az életemben. Mint például ma. Állandóan erre gondolok. Azon gondolkodom, hogy mi számít nekem, hogyan éljem az életemet, hogyan hozzam ki belőle a legtöbbet, és hogyan becsüljek meg minden egyes napot a lehető legjobban.

Az idén már 63 éves színész a történtek ellenére különösebben nem lassít a munkatempón: a Better Call Saul óta a Lucky Hankben és A mackóban is láthattuk, hamarosan pedig érkezik tőle a Senki második része. Mégis úgy tűnik, hogy az élmény hozzásegítette ahhoz, hogy megtalálja az egyensúlyt saját élete és a jellemzően túlzott produktivitásra és önhajszolásra épülő hollywoodi közeg között – és hogy odafigyeljen a valóban fontos dolgokra.

Manapság mindannyian annyira hajtjuk magunkat – tele vannak a napjaink munkával. Meg kell szakítanod a pillanatot, hogy az emberek szemébe nézhess, és értékelhesd, hogy veled vannak. És hogy elmondhasd nekik, hogy szereted őket. Megpróbálom ezt a jövőben jobban csinálni.
\u200bBob Odenkirk

Fotó: IMDb

A figyelmetekbe ajánljuk