5 korábbi Black Mirror-epizód, ami még mindig sokkol bennünket
Netflix

5 korábbi Black Mirror-epizód, ami még mindig sokkol bennünket

A héten megjelent a Black Mirror (Fekete tükör) új évada, amire évek óta vártunk. Nyilvánvalóan mindenki egyből ráharap majd a legújabb részekre, azonban az eddigi felvonásokat sem érdemes kihagyni, ugyanis néhány etapról nem túlzás azt állítani, hogy a modern popkultúra szerves részévé vált. Ennek apropóján az alábbi cikkben 5 olyan korábbi Black Mirror-epizódot mutatunk be, ami még mindig sokkol bennünket.


Fehér medve

Mikor a főszereplő, Victoria felébred, nem emlékszik arra, hogy ki ő, és nem érti, miért fotózzák az emberek. Ezután folyamatosan rémisztőbbnél rémisztőbb dolgok történnek vele, például egy álarcos ember meg akarja ölni. Nem sokkal később azonban megtudjuk, hogy a furcsa események egy valóságshow-szimulációra hajazó büntetéssorozat részei, amely során Victoria minden nap elfelejti a múltat, és újra át kell élnie a szörnyűségeket.

Ennek azonban megvan a maga oka, ugyanis a főszereplő korábban egy főbenjáró, megbocsáthatatlan bűnt követett el.

A nemzet ellensége

Ez az epizód az internet sötét oldala és a névtelen felhasználók által gyakorolt hatalom kérdéskörével foglalkozik.

A történet szerint egy olyan kulcsszó terjed a neten, ami alapján a felhasználók kiválaszthatják, mely hírességet ölik meg egy apró drón segítségével.

A rosszakarók azonban nem is sejtik, hogy egy kétélű fegyvert tartanak a kezükben.

Ez is érdekelhet: Végre visszatér a Black Mirror – ezt tudjuk eddig az új évadról!

Fehér Karácsony

A Black Mirror-sorozat egyik legbonyolultabb, mégis legizgalmasabb epizódja, a Fehér Karácsony.

A történet három külön cselekményszálat mutat be, ami a sztori végén megdöbbentő módon forr egybe.

Az epizód alapvetően két férfiről szól, akik egy téli napon egy faházban beszélgetnek, ám egy idő után Joe elárulja Matthew-nak, hogy korábban meggyilkolta a volt élettársa lányát és apját, miután kiderült, hogy a gyerek nem az övé volt.

Ekkor azonban kiderült, hogy – a Fehér medvéhez hasonlóan – ez csupán egy virtuális szimuláció, és Matthew-nak az volt a célja, hogy kihúzzon egy beismerő vallomást Joe-ból.

A történet viszont itt nem ért véget, hiszen a vallatóról is kiderül, hogy ő sem önszántából faggatja a bűnözőket.

A nemzeti himnusz

Sokak szerint a Black Mirror legelső epizódja egyben a legfelkavaróbb is.

A cselekmény a brit miniszterelnök megalázásának történetét meséli el, akit egy bűnözői csoport a nyilvánosság előtt azzal fenyeget, hogy megölik az általuk elrabolt hercegnőt, ha a politikus élő adásban nem folytat le szexuális aktust egy disznóval.

A miniszterelnök ezután nagy nehezen belemegy az alkuba, azonban a tette egy rejtélyes fordulat következtében értelmét veszti.

Fekete Múzeum

Egy Nish nevű lány váratlanul meglátogat egy múzeumot, ahol a helyi idegenvezető, Rolo Haynes lelkesen mesél neki a különböző múltban történt bűncselekményekről. A túra során aztán egy villamosszékhez érnek, amelyben korábban kivégeztek egy Clayton Leigh nevű férfit. Haynes különböző bizonyítékokat hoz fel a büntetés jogosságára, ám Nish ellentmondásosnak ítéli azokat.

A férfi ezután egy hologramot is megmutat a lánynak, amin a férfi kivégzése látható. Nem sokkal később azonban Nish felfedi a valós énjét, és kiderül, hogy ő Clayton lánya. Mivel pontosan tudja, hogy Leighet ártatlanul ítélték halálra, a látogató bosszút áll az idegenvezetőn. Sőt, az is kiderül, hogy Nish nem akárkitől tudta meg az igazságot.

Forrás: Movieweb

A figyelmetekbe ajánljuk