Térkép a bermudai területről
Fotó: Shutterstock

A világ legrejtélyesebb helye: 9 tény a Bermuda-háromszögről

A Bermuda-háromszög az Atlanti-óceán északi részén fekszik. Több száz ember, számos hajó és repülőgép eltűnését kötik a helyhez, amelynek magyarázatai a tudományosaktól a puszta mítoszokig terjednek. Ebből válogattunk most kilencet.


Az első felfedezője

Az első ember, aki beszámolt a Bermuda-háromszögről, maga Kolumbusz Kristóf volt. Ő írta le naplójában, hogy a háromszög belsejében a hajó iránytűje nem működött, és egy tűzgömböt is látott az égen.

Ezt is fedezd fel! 4 tudományos rejtély, amitől még a tudósok is zavarba jönnek

Területe

A Bermuda-háromszög határai nem fixek. Valójában meglehetősen nagy, 440 ezer tengeri mérföldnyi, azaz több mint 800 ezer négyzetkilométernyi területet fed le.

Összeesküvés-elméletek sokasága

Az eltűnéseket földönkívüliek tevékenységének, a háromszög alatt eltűnt Atlantisz városának, és még számos más technikai, természeti és földrajzi oknak is tulajdonítják egyes elméletek.

Folyása

Amikor bármilyen repülőgép vagy hajó eltűnik a háromszögben, a roncsait nem lehet megtalálni. Ennek oka az, hogy a háromszög közelében Golf-áramlat folyik, amely gyorsan megszabadítja a területet a törmelékektől.

Áldozatai

Az elmúlt 100 évben legalább 1000 ember veszítette itt életét. Évente pedig átlagosan 4 légi és 20 vízi jármű tűnik el a területen.

Ezt is olvasd el! Mi lehet az igazság a Bermuda-háromszöggel kapcsolatban?

Bermuda-h\u00e1romsz\u00f6g ter\u00fclete

Fotó: Shutterstock

Kormányzati bázis

A Bermuda-háromszög belsejében rejlik az amerikai kormánynak az úgynevezett Atlanti Tengeralatti Tesztelési és Értékelési Központja. A Bahamákhoz tartozó Andros-szigeti bázison teszteli az – egyébként is sok technológiát fejlesztő – amerikai haderő a tengeralattjáróit, szonárjait és egyéb fegyvereit. Sokan azonban úgy vélik, hogy több ez, mint egy tesztközpont.

Időkapu

Olyan legendák is keringenek, miszerint az Ördög-háromszögének is nevezett területen egyes repülők pilótái elektronikus ködöt tapasztaltak, amely lehet egy időutazási alagút is szerintük. Bruce Gernon pilóta azt állítja, hogy 28 percet vesztett, miután átrepült egy időutazó felhőalagúton. A gép eltűnt a radarokról, majd csak Miamiban bukkant fel újra.

Rejtély a II. világháborúban

Az amerikai hadsereg egyik legtitokzatosabb háborús vesztesége 1945-ben itt történt. Az amerikai haditengerészet öt Avenger torpedóbombázója a floridai Fort Lauderdale-ből a Bimini-szigetre repült és a küldetésen 14 katona vett részt. Körülbelül 90 perc elteltével a rádiósok jelzést kaptak, hogy az iránytű nem működik. Ezt követően a kommunikáció megszakadt. A bombázókat soha nem találták meg, és a mentésükre induló három repülőgép is ugyanúgy eltűnt a világ egyik legrejtélyesebb földrajzi területén.

Eltájolt iránytű

A Hellotravel listája kiemeli még, hogy a Bermuda-háromszög azon ritka helyek egyike a Földön, ahol az iránytű a mágneses észak helyett a valódi észak felé mutat, ami zavart okoz a tájékozódásban – még a tapasztalt utazók számára is. Ezért is tévedt el annyi hajó és repülőgép ezen a misztikus területen.

A figyelmetekbe ajánljuk