Benedek Ágota harmadik kötetével, a Margón mutatkozik be a legújabb hazai független kiadó

Benedek Ágota harmadik kötetével, a Margón mutatkozik be a legújabb hazai független kiadó

De két elsőkötetes szerző, Horváth András Dezső és Marton Krisztián könyvei is a Leányvállalat gondozásában jelennek meg. A Rumbarumbamm-mal 3 éve berobbant Benedek velük beszélget majd október 14-én, 15:30 órától a Nemzeti Táncszínházban.

A beszélgetésen fény derül arra is, hogy

  • mi az a Bizon;
  • hogyan kerül Eddie Murphy a képbe;
  • valamint, hogy harmadik könyvében miért fekteti fel magát Benedek Ágota szó szerint a boncasztalra.

Vagyis bemutatkozik a Leányvállalat, egy új, független kiadó, különleges, három kötetből álló kollekciójával.

​Benedek Ágota (1986)

Benedek Ágota

Leányvállalat/Sivák Zsófia

Az ELTE magyar nyelv- és irodalom szakára járt, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen forgatókönyvírást tanult.

Az Akkor inkább már most megdöglök - Szubjektív ismeretterjesztő a harmadik könyve.

Mi köze van a menstruációnak a teremtéstörténethez? Cupido miért nepo baby? Hogy jön Pamela Anderson a lassú felszívódású szénhidrátokhoz? Mi az az anyagcsere-bíróság? Tényleg porból lettünk, és végül azzá leszünk? Hogy függ össze a kollégisták táplálkozási szokása az űrbéli ételek innovációival? Úgy, hogy minden mindennel összefügg – Benedek ezt állítja, és már megint nem hazudik. Egyszerű mondatokban vonja le a következtetéseket bonyolult nyavalyáink elemzéséből, hogy a felháborítóan humoros összegzések, váratlan képek és megrendítő megállapítások, amelyeket életről és halálról fest, végül mégiscsak gyógyítónak hatnak.

Marton Krisztián (1989)

Marton Krisztián

Leányvállalat/Sivák Zsófia

Tanulmányait a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatán, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakán végezte. Forgatókönyvíróként számos magyar sorozat szkriptjét jegyzi.

A Bőgőmasina az első regénye.

A félvér és meleg Marci mindig is szeretett volna egy apukát, ha már a sajátját nem ismerte. Gyerekkorában Disney-meséktől fűtött fantáziái szólítják pótapavadászatra; elvágyódó huszonévesként pedig egy egyéjszakás kaland után dönt úgy, hogy ideje megkeresni az édesapját, de a hepiend nem akar összejönni. Marci később egy idősebb férfi oldalán próbálja megtalálni a boldogságot, míg rá nem ébred, hogy csak korai traumáját játsza újra. A tökéletlen, örök optimista Marcival könnyen azonosulhat bárki, akinek érzékenységét gyengeségnek bélyegzi a környezete, és akit szeretetéhsége veszélyes helyekre sodor, legyen szó önpusztító függőségekről vagy egy bántalmazó partner karmairól.

Horváth András Dezső (1986)

Horváth András Dezső

Leányvállalat/Földi Ádám

Olasz nyelv- és irodalom szakon szerzett tanári diplomát, majd szabadúszó újságíróként kezdett el dolgozni. Forgatókönyvíróként több játékfilmet, dokumentumfilmet és tévésorozatot jegyez.

Az első regénye a Legjobban a nőktől féltem címet viseli.

A kötet egy férfiről szól, akinek huszonnégy óra alatt teljesen felfordul az élete. Egy napon belül elveszti a szüzességét, és egy utcai verekedésben majdnem halálra késelik. A két élmény elválaszthatatlanul összekapcsolódik a fejében: egyszerre vágyik a szexre, de retteg is tőle. A külvilág előtt rejtegetni próbálja bizonytalanságát. Sok évig él öngyűlöletben, ám egy megváltó szerelem hatására végül szembenéz önmagával, és egy prostituált segítségével látszólag megoldja életének legnagyobb problémáját. Időközben felkeresi az apját is, akit gyerekkora óta nem látott, és megpróbál választ találni a kérdésre: mitől lesz valaki igazi férfi?

Leányvállalat

Magyarország legújabb független kiadója, a Leányvállalat egy új koncepciót vezet be a magyar könyvpiacon.

Előfinanszírozással és a piaci sztenderdeknél magasabb jogdíj fizetésével segíti pályakezdő alkotóit, akik a magyar nyelvet használó, de a világ különböző pontjain élő kreatív közösség friss és reménybeli ikonikus alakjai. A kortárs esztétikát előtérbe helyező kiadó nemcsak alkotói szabadságot nyújt az íróknak és képzőművészeknek, hanem az együtt alkotás lehetőségét is, egy befogadó közösséget teremtve.

A Leányvállalat szépirodalmi regényei és művészeti albumai a jelennel állnak párbeszédben, a fiatal felnőtt generáció kimondott és kimondatlan kérdéseire keresnek válaszokat, irónia nélkül fenntartva, hogy van lehetőség a pozitív társadalmi változásokra. A kiadó meggyőződése, hogy a szavak és képek erejét csak félelem nélkül érdemes használni, mert a művészetet nem a tradíció követése, hanem a felforgatás vágya tartja életben. Célja nem az elit klikkeket erősíteni, hanem méltó helyet biztosítani a kísérletező és szórakoztató szépirodalomnak.

Terjesztési stratégiáját tudatosan a saját webshopjára, valamint a kis, válogatott üzletekre építi.

A kiadó tuladjonosa

Nevével ellentétben a Leányvállalat nem tartozik semmilyen céghez – de ahogy a neve mondja, 100%-ban egy fiatal nő alapította.

Az 1987-es születésű Molnár Geraldine tanulmányait Veszprémben, az ELTE-n, a CEU-n és a Pécsi Tudományegyetemen végezte. Több mint tíz év kulturális területen szerzett munkatapasztalat után gyűjtötte össze minden bátorságát, hogy saját vállalkozást indítson.

Szenvedélyesen foglalkoztatja a tehetséggondozás és a sokszínű, inkluzív kultúra kialakítása.

Ahogy az lenni szokott, a Leányvállalat kiadó ötletét számtalan személyes és szakmai pofára esés, véletlenek sora és egy meghatározhatatlan eredetű meggyőződés szülte.


A figyelmetekbe ajánljuk