barbie film jelenet

Napokig forgatták a Barbie egyik legfontosabb jelenetét

Láttad a Barbie-t? Ha igen, akkor biztosan bevésődött America Ferrera epikus monológja, amelyben arról elmélkedik, hogy a modern társadalom milyen elvárásokat támaszt a nők elé. Egy új interjúból pedig kiderült: ezt a jelenetet többszöri nekifutásra sikerült leforgatni.


Greta Gerwig eddig három olyan filmet rendezett, amelyet írt vagy társszerzőként is jegyez. Talán nem véletlen, de mindegyikben van egy monológ, egy erősebb jelenet, amely olykor egyszerű, gyakran kemény nyelvezettel mondja ki, hogy a modern világban nehéz nőnek lenni.

Gerwig Kisasszonyok című filmjét idézve Jo (Saoirse Ronan) azon kesereg, hogy a nőket gyakran a szerelem puszta eszközének tekintik, holott valójában sokkal többről van szó:

A nőknek van eszük, van lelkük, és van szívük is. Elegem van abból, hogy az emberek azt mondják, hogy a szerelem az egyetlen, amire egy nő alkalmas. Elegem van ebből.

Ez is érdekelhet:Barbie: a rózsaszínbe áztatott feminista tanmese – kritika

A trend folytatódott legújabb filmjével, a Barbie-val is, amely a Mattel legendás babáján alapul, és több százmillió dollárt kaszál a kasszáknál. A történet napjainkban játszódik, illetve a téridő kontinuum másik felén Barbielanden, ahol mindenki boldog, minden habos-babos, nőuralom van, a tej soha nem romlik meg, a Kenek pedig epekedve figyelik a Barbie-k önfeledt, de felszínes életét. A két világ között pedig különös átjárásra kerül sor.

Egy nő a való világból, Gloria (America Ferrera) megfigyeli Barbie egzisztenciális válságát, és belép Barbielandbe, hogy felmérje a károkat. Az ottani Barbie-k nincsenek felkészülve a mérgező férfiasságra, és a hirtelen jött Ken-uralom átmossa az agyukat. Gloria dühös monológjára van szükség ahhoz, hogy felrázza a Barbie-kat ebből az állapotból.

Olvasd el ezt is!Ryan Gosling nem volt biztos benne, hogy elvállalja a Barbie-filmet

A Vanity Fairnek adott interjújában Ferrera azt nyilatkozta, hogy tudta, hogy a beszéd rendkívül fontos pillanata a filmnek, ezért 30-50 felvételt kellett csinálniuk a forgatáson, hogy tökéletesen sikerüljön.

A monológ volt az egyik első dolog, amit Greta említett nekem, még mielőtt elolvastam volna a forgatókönyvet. Azt mondta, hogy ezt a monológot Gloriának írtam, és mindig is elképzeltem, ahogyan ezt mondod. Ez hízelgő volt, de egyben nyomásnak is éreztem. Elolvastam és nagyon erősnek és jelentőségteljesnek találtam. Azt is éreztem, hogy milyen ajándék színészként olyasmit előadni, ami ennyire katartikus és igaz. De úgy éreztem, hogy ez egy sarkalatos pillanat, amit nyilvánvalóan nem akartam elszúrni. Volt egy kis egészséges stressz körülötte

– emlékezett vissza a színésznő.


A figyelmetekbe ajánljuk