Április bolondja.

5 április 1-jei tréfa, ami mára a világtörténelem rész lett

Az április 1-jei tréfák a bolygó szinte minden pontján elterjedtek, azonban az elmúlt évtizedek során több olyan csíny is napvilágot látott, amit egyhamar biztosan nem fogunk elfelejteni. Az alábbi cikkben öt világhírű április 1-jei átverésről emlékezünk meg.


Az ellopott kincs

Zlaťáky.cz/Unsplash

1905-ben a Berliner Tageblatt, egy német újság arról számolt be, hogy meg nem nevezett tolvajok az Egyesült Államok Szövetségi Pénzügyminisztériuma alatt található alagútba húzódtak be, és ellopták az ország összes ezüstjét és aranyát.

A történetet gyorsan felkapták a lapok Európa-szerte és az Egyesült Államokban. Azonban hamar kiderült, hogy az egész csak egy egyszerű átverés.

Tészta betakarítás

1957. április 1-jén a British Broadcasting Corporation közölte a nézőkkel, hogy az évben „kivételesen nagy spagettitermés” volt Svájcban, és ez részben a „spagettizsizsik eltűnésének” köszönhetően.

A BBC olyan felvételeket mutatott be, amelyeken a spagettibetakarítók szorgalmasan szedik a tésztát a fákról. A legtöbb néző felháborodott a csínyen, azonban néhányan felhívták csatornát, hogy megkérdezzék, hol találhatnak spagettibokrokat.

Ez is érdekelhet: 4 vicces gasztrótréfa, aminek meglepően sokan bedőltek

Fekete-fehérből színes adás

Benjamin DeYoung/Unsplash

1966-ban a svéd Sveriges Television (SVT) egy kegyetlen áprilisi tréfát hajtott végre, amikor hírt adott arról, hogyan kell a fekete-fehér tévét színesben nézni.

Az SVT a„technikai szakértőt”, Kjell Stenssont is behívta a stúdióba, aki azt mondta a nézőknek, hogy egy vékonyra feszített nejlonharisnyát kell a televíziójuk elé tenniük. Stensson mindent megtett azért, hogy elmagyarázza – szakmai kifejezésekkel élve –, hogy a nejlonharisnya meghajlítja a TV hullámhosszát, így pedig színessé varázsolja azt. Emellett azt mondták az embereknek, hogy hajtsák oldalra a fejüket annak érdekében, hogy könnyebben észleljék a változást.

Természetesen a nézők, akik kipróbálták a „kiszínezést”, hamar rájöttek, hogy becsapták őket.

Megújul a Big Ben!

Marcin Nowak/Unsplash

A BBC Overseas Service 1980-ban egy remek április elsejei csínyt kísérelt meg. A műsorszolgáltató bejelentette, hogy a Big Ben nemsokára egy nagyszabású felújításon esik át, és a műemlék óráját pedig kicserélik egy modern, digitális szerkezetre.

Mindennek a tetejébe a BBC azt mondta, hogy a régi óra mutatóit azoknak adományozza, akik elsőként telefonálnak be. A poénból azonban kisebb botrány alakult ki, ugyanis a műsorszolgáltatónak bocsánatot kellett kérnie a sok külföldi előfizetőjétől, akik serényen telefonálgattak, hogy megszerezzék Big Ben mutatóit.

Jéghegy Sydneyben?

April Pethybridge/Unsplash

Dick Smith ausztrál üzletember, aki a kiskereskedelmi üzletláncáról ismert, 1978. április 1-jén egy jéghegynek látszó tárgyat vontatott be egy hajó fedélzetén.

Ez egy aprólékosan előkészített áprilisi tréfa volt. Smith előre bejelentette a jéghegy érkezését, de nem árulta el a pontos dátumot. Amikor bevontatták azt, az emberek teljesen elképedtek. A The New York Times szerint egy rádióriporter a jéghegyről sugározta a történéseket, ami még hihetőbbé tette az egészet.

Állítólag még az ausztrál haditengerészet is megkérdezte Smitht, hogy szüksége van-e segítségre a jéghegy kikötéséhez. Ám egy vihar során kiderült, hogy a „jéghegy” valójában egy fehér műanyaglapokkal, tűzoltóhabbal és borotvakrémmel borított bárka volt.

A figyelmetekbe ajánljuk