2023 2024

Nem 2024 van – legalábbis a világ különféle naptárjai szerint

Ahogy beköszöntött az új év, érdemes lehet emlékeznünk arra, hogy az évek csupán számok, méghozzá önkényes számok. Valójában rengeteg olyan naptár létezik világszerte, amely nagyban eltér a Gergely-naptártól. Most 2024-et írunk, de milyen év van a világ más különböző naptárjai szerint?


A Gergely-naptár a nemzetközileg legszélesebb körben használt naptár. A XIII. Gergely pápáról elnevezett, 1582 októberében bevezetett naptár, amelyet mindannyian véglegesnek és megváltoztathatatlannak tartunk, maga is csupán a korábbi julián-naptár módosítása volt.

Ez is érdekelhet: 5 hétköznapi ember, aki megváltoztatta a történelem menetét

Bár a Julián-naptár hosszú-hosszú évszázadokig tökéletesen működött, nehezen lehetett vele kiszámolni húsvét időpontját, amelyről a Kr. u. 325-ben tartott első nikaiai zsinat során döntöttek úgy, hogy a tavaszi napéjegyenlőség utáni első teliholdat követő első vasárnapra kell esnie

A juliánról a gregoriánra való áttérés lehetővé tette, hogy a napéjegyenlőségek és a napfordulók ne csússzanak el az idő múlásával, és a húsvét ismét közelebb került a tavaszi napéjegyenlőséghez, pontosan oda, ahová a pápa szerette volna.

Nagy-Britannia és a protestáns országok azonban csak a 18. században fogadták el, az ortodox hagyományokkal rendelkező országok pedig csak a 20. század elejétől tértek át.

De hányat írunk a világ számos más naptára szerint? Íme:

A figyelmetekbe ajánljuk