döntés utak erdő

Előfordulhat, hogy semmiben sem tudunk dönteni. Mi okozhatja ezt?


A krónikus döntésképtelenség tulajdonképpen egy rossz szokás, melynek során tudatosan szorongva, vagy tudattalanul, de nem tudunk döntést hozni. Ez érinthet minket olyan apró döntések kapcsán is, mint egy filmválasztás, de olyan nagy döntések esetében is elbizonytalanodhatunk, mint a házasság intézménye.

A perfekcionisták, halogatók, kényszerbetegek mind-mind szenvedhetnek ettől. Hogy is néz ki a krónikus döntésképtelenség?

A krónikus döntésképtelenek nem tudnak egy terméket sem kiválasztani, mindig csak válogatnak, végül sosem vesznek semmit. Lakásról lakásra, partnerről partnerre szállnak, de az is előfordulhat, hogy elkésnek bizonyos eseményekről, mert nem tudják eldönteni, mit vegyenek fel.

Ezek a személyek a döntéshozatal során a kétségekre és a jövőbeni megbánásra fókuszálnak. Mindent késleltetnek, az elővételezett szorongás gyakori érzése jellemző rájuk.

Belefér az, ha néha nem tudunk dönteni, ám ennek krónikus formája kihat egész életvitelünkre. Ez nem egy személyiségjellemző, hanem egy kóros viselkedésforma. Jellemző rá a halogatás, vagyis a határidők be nem tartása, a teendők utolsó pillanatra tologatása.

Az aktív elkerülés is eleme a döntésképtelenségnek, a személy elkerüli a döntések gondolatát is, de a felejtés sem ritka. Ezek a személyek továbbá inkább olyan döntéseket hoznak, melyek visszavonhatóak.

Mi állhat a krónikus döntésképtelenség mögött? Kockázatkerülés, az elköteleződés, felelősségre vonás előli menekvés.

Egy másik egyértelmű ok a rossz döntéstől való félelem, ezt okozhatja a múltban elkövetett rossz döntések miatti megbánás. A legjobb iránti vágy is lehet okozója, ennek hátterében perfekcionizmus húzódik meg.

Bizonytalanság, türelmetlenség, kényszeres gondolatok is okozhatják. Végül pedig a kimaradástól való félelem (Fear Of Missing Out) is ott lehet az okok között.

Van, aki azzal igazolja krónikus döntésképtelenségét, hogy ő eléggé óvatos és mindenki más felelőtlenül hoz döntéseket. Ez a hozzáállás a kényszerbetegek körében a leggyakoribb.

A krónikus döntésképteleneket a társadalom felelőtlennek, gyerekesnek tartja. Saját döntéseik hiánya pedig a jövőben még nagyobb megbánáshoz vezethet, mint egy rossz döntés, ám ezt ők nem tudják így látni.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk