cigaretta

A rossz szokások néha úgy követnek minket, akár az árnyékunk, de változtathatunk rajtuk.


Nemrég írtunk arról, hogyan alakítsunk ki és tartsunk meg egy új szokást. Most a régi, rossz szokások elhagyásáról lesz szó.

Ismerős lehet az, amikor megnézzük a következő epizódot is a sorozatunkból, akkor is, ha az az alvás rovására megy. Ilyen esetekben egy rossz szokásról beszélünk, mivel károsít valamilyen egészséges dolgot az életünkben.

Miért olyan nehéz abbahagyni olyan dolgokat, amik nem is tesznek jót nekünk hosszútávon? Mert evolúciósan arra vagyunk huzalozva, hogy élvezzünk olyan cselekvéseket, mint a szexuális együttlétet, evést.

A jóleső érzésért az agy jutalmazó rendszere felelős. Őseink ennek segítségével maradtak életben. Manapság azonban sok olyan dolog is aktiválja a jutalmazórendszert, ami inkább csökkenti a túlélést. Ilyen a dohányzás is.

Kelly McGonigal egészségpszichológus szerint az agyunkban két ellentétes énünk vitázik. Az egyik azonnali visszajelzésre szomjazik, ez a struktúra a középagyban található.

A prefrontális kéreg azonban hosszú távra tervez és a távoli jövőben is szeretné, ha jól lennénk. Egy rossz szokás esetében ez a két agyi régió tehát ellentétben áll egymással.

Hogyan érhetjük el, hogy a hosszú távú, egészséges terveink győzedelmeskedjenek?

1.Legyünk tudatosak és kíváncsiak!

Ahhoz, hogy le tudjunk állítani egy szokást, tudatosan oda kell figyelni gondolatainkra, melyek előidézik azt. Érdeklődjünk az iránt, hogy mi történik és miért történik ez velünk. Judson Brewer pszichiáter szerint a rossz szokások, például a függőség esetében a tudatos monitorozás kulcsfontosságú.

2.Ne bízzuk a véletlenre!

Amikor le akarunk szokni valamiről, jelöljünk ki határvonalakat, amiket nem léphetünk át. A cigarettáról például fokozatosan le lehet szokni úgy, hogy mostantól csak napi egy szálat fogyasztunk. Tartsunk ki terveink mellett.

3.Dolgozzunk a jutalmazó rendszerünkkel!

Ahelyett, hogy úgy nézünk erre a dologra, mint valamire, amit elveszünk magunktól, dicsérjük meg magunkat a változtatásért és emeljük ki, hogy mit nyerünk általa. Például nyolc óra alvást nyerhetünk a sorozatnézés helyett éjszaka.

4.Próbáljuk el!

Próbáljuk el magunkban, milyen lesz az, ha kiiktattuk a rossz szokást, milyen érzések fogadnak majd minket. Időzzünk el ezen érzések társaságában.

5.Legyünk megértőek a régi énünkkel!

Bánjunk úgy magunkkal, akár egy gyerekkel, aki szeretne kint játszani még egy kicsit, de késő van már. Magyarázzuk el magunknak, miért nem teheti azt, amit szeretne, és fejezzük ki önmagunk felé, hogy tudjuk, milyen nehéz ez.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk