A Krisztus előtti istenek is Bundesliga-sérót viseltek?

A 80-as évek egyik legnagyobb divatja, a Bundesliga-séró felett szégyenkezve próbálunk szemet hunyni, ennek ellenére kisebb-nagyobb erőlködéssel próbál visszatérni a jelenlegi divatba. Csak a legbevállalósabbak mernek „mullet" fazont vágatni maguknak, és a legújabb kutatások alapján a viselet régebbre vezethető vissza, mint gondolnánk.


A felül rövid, alul hosszú hajviselet az 1980-as években élte virágkorát, boldog-boldogtalan ilyen frizurát szeretett volna. Ám nemrégiben a régészek felfedeztek egy körülbelül öt centiméter magas rézfigurát, amelyet egy vaskori lelőhelyen találtak az angliai Cambridgeshire-ben.

Lehet az időszámításunk előtti első században is divatos volt a Bundesliga-séró?

National Trust/Oxford Archaeology East/James Fairbairn

A férfit ábrázoló apró szobor hajformája is jól kivehető, sőt még bajsza is van – akár az 1980-as évek egyik divatos labdarúgójáról mintázott ütött-kopott figura is lehetne, aki éppen egy díjat tart a kezében.

A lelőhelyen egyébként 2018-ban kezdődtek meg az ásatások és a vaskor végétől egészen a korai római időszakig lakott település maradványait tárták fel. A környéken a szobor mellett mintegy 300 fémtárgyat találtak, köztük egy római katonai egyenruha gombjait, kozmetikai eszközöket és érméket.

A nemzeti örökségvédelmi hivatal szakértői először azt hitték, hogy a szobor Cernunnost ábrázolja, de később rájöttek, hogy valószínűleg egy ismeretlen kelta isten lehet az. A figura egy kör alakú nyakdíszt tart a kezében, amelyben feltehetőleg egy berakás lehetett.

Shannon Hogan régész szerint egy igazán különleges felfedezésről van szó, hiszen ritkák azok a leletek, amelyek ilyen remek állapotban konzerválódnak.

(ng.24.hu)

A figyelmetekbe ajánljuk