Ez az első alkalom, hogy megmérték az emberi kromoszómát

Ez az első alkalom, hogy megmérték az emberi kromoszómát

Röntgensugarak segítségével mérték le az emberi sejt 46 kromoszómájának tömegét.


Az Egyesült Királyság nemzeti szinkrotron-tudományos létesítményének, a Diamond Light Source-nak egy erős röntgensugarával a fizikusok meg tudták határozni az emberi sejtekben található 46 kromoszóma egyedi tömegét.

A kromoszómák tömege a vártnál lényegesen magasabb, körülbelül hússzor nagyobb, mint a benne lévő DNS.

Ez valószínűleg bizonyíték a kromoszómákon belüli más ismeretlen elemek további tömegére, amelyeket még fel kell fedeznünk a szakemberek szerint.

"A DNS tömegét az Emberi Genom Projektből ismerjük, de ez az első alkalom, hogy pontosan meg tudtuk mérni a kromoszómák tömegét, amelyek tartalmazzák ezt a DNS-t"

– nyilatkozta Ian Robinson biofizikus, a University College London munkatársa.

Az eredmények alapján minden sejtünk 46 kromoszómája 242 pikogrammot nyom (ami egy gramm több milliárdnyi része).

De mik is a kromoszómák? A kromoszómák olyan kis szálszerű DNS-csomagok, amelyek megtalálhatók az élő szervezetek sejtmagjában.

Minden kromoszóma tartalmaz egy DNS-t, ez pedig tartalmazza az adott szervezet fejlődéséhez és életben maradásához szükséges genetikai utasításokat.

Az emberek 23 kromoszómapárral rendelkeznek, amelyek 22 számozott kromoszómapárt (autoszómát) és egy pár nemi kromoszómát képviselnek. A kromoszómák megakadályozzák a benne lévő DNS kibomlását, elősegítve szerkezetének fenntartását.

Hogy mérték meg a kromoszómákat? Egy röntgenptychography nevű technika segítségével. A szinkrotron részecskegyorsító egy típusát használták erőteljes röntgensugarak előállításához.

Amikor a röntgensugarak áthaladnak a kromoszómákon, a tudósoknak segítséget nyújtanak a kromoszóma nagy felbontású 3D rekonstrukciójának létrehozásában.

Még nem tudják a szakemberek, milyen elemeket rejt a kromoszóma, melyeknek tömegére most derült fény, ám Archana Bhartiya, a londoni University College munkatársa szerint egy biztos:

"A kromoszómák jobb megértése fontos következményekkel járhat az emberi egészségre nézve".

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk