flower field under white sky

A repedezett házak, meghajlott utak és megrepedt csővezetékek valószínűleg gyakoriak lesznek az Északi-sarkvidéken és annak közelében, ahogy a felmelegedés hatására a fagyott talaj felolvad.


Ötmillió ember él a sarkvidéki permafroszton, többek között Oroszországban, Észak-Amerikában és Skandináviában. Az éghajlatváltozás miatt az Északi-sarkvidék kétszer, sőt akár négyszer gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi része. Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re az infrastruktúra 70%-át és a kritikus infrastruktúrák 30-50%-át nagymértékben veszélyezteti a károsodás, amelynek várható költsége több tízmilliárd dollárra rúg. Egy új tanulmány ismét rávilágít arra, hogy az éghajlatváltozás várhatóan veszélyezteti az általunk ismert életet és a természetet is.

A permafroszt vagy tundra olyan földterület, amely több mint két éve folyamatosan fagyott. Az északi félteke szárazföldi felszínének mintegy negyedét borítja, beleértve Kanada szárazföldjének felét és Alaszka területének 80%-át. A felmelegedő hőmérséklet miatt azonban egyes részei felolvadnak, aminek gyakran kiszámíthatatlan hatásai vannak, beleértve a víznyelőlyukak kialakulását, a földcsuszamlásokat és az áradásokat. Ez mindent befolyásol, a házak alapjainak kiásásától, a sík út építésétől kezdve a csatornázási és vízvezetékrendszerek kiépítéséig.

Oroszországban a kutatás szerint egyes permafrosztra épült városokban az épületek akár 80%-a is megsérülhet. A legtöbb sarkvidéki város Oroszországban található, és a táj degradálódása hatással van az élelmezésbiztonságra, a hagyományos életmódra és a megközelíthetőségre. És mivel a bolygó felmelegedése az előrejelzések szerint az elkövetkező években felgyorsul, várhatóan még több permafroszt fog felolvadni, ami veszélyezteti az infrastruktúrát és a közösségeket.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk