A klímaváltozás okozza a hóviharokat Texasban

A felmelegedő sarkkörök felelősek lehetnek a texasi hideg időjárásért.


Az Uri téli vihar rideg hőmérsékletekkel és szokatlanul magas havazással sújtotta a héten az Egyesült Államok déli részét. Texasban a hideg időjárás széleskörű áramkimaradásokat és az infrastruktúra károsodását, valamint több tucat ember halálát okozta.

Sokunkban megfogalmazódhat a kérdés, hogy hogyan okozhatja ezt a klímaváltozás. Ha az éghajlat melegedik, miért tapasztalunk a világ egyes részein rendkívüli hidegeket? A magyarázat a sarkkörök felett keringő hideg levegőben rejlik. Az északi és déli pólusok felett ugyanis egy-egy áramlat található, melynek neve poláris örvény. Ez tartja kordában a hideg levegőt, ám külső meleg áramlatok hatására ez megváltozhat, a világ különböző tájain okozva hideg időjárást.

A tudósok nem jutottak egyetértésre azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen mechanizmus működteti ezt a változást, de azt láthatják a kutatók, hogy összefüggés van a jelenségek között. Bolygónk hőmérséklete nem mellesleg rohamosan növekszik, a 19. század óta ez átlagosan 1.18 Celsius fokos növekedést jelent, és folyamatosan nő.

A texasi hóviharok tehát összefügghetnek a poláris örvénnyel. Noha a pontos mechanizmust, ami révén a változás végbemegy, nem tudták megállapítani a tudósok, a globális felmelegedés sürget minket a változásra.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk