A divatipar egyre rosszabb hatást gyakorol a klímaváltozásra
A divatipar rettenetesen szennyezi környezetünket.


A kutatások alapján ruháink 60 százaléka olajjal és gázzal készül. A poliészter például egy olyan műanyag, amely olaj felhasználását igényli. Ilyen összetevők a még a spandex, akril és elasztán is. Legtöbb ruhánkban szerepelnek ezek a szálak, tehát környezetszennyezőek vagyunk. Az emberek ebbe nem igazán gondolnak bele, mert nehéz látni a kapcsolatot a szép ruhák és a fosszilis tüzelőanyagok között.

A tudósok szerint természetesen a bolygó szén-dioxid kibocsátását a nullára kellene csökkenteni. A divatipar tehát nagyon rossz irányba halad. Egy poliészter póló előállításakor körülbelül 5 kiló szén-dioxid termelődik. A textilgyártás 1,2 milliárd tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatást okozó gázt bocsát ki évente, ami több, mint amennyit a repülőjáratok és tengeri járművek okoznak együttvéve.

Évente a világon 342 millió olajhordót használnak fel a ruhaanyagok előállításához. 2020-ban kétszer annyi műanyag alapú ruhaanyagot gyártottunk, mint 2000-ben. Ha ez a tendencia így folytatódik, a műanyag textilszálak gyártása 2050-re a világ olajfogyasztásának 20 százalékáért lesz felelős.

Mi több, korábban írtunk arról is, hogy egyetlen mosás során egy ruhadarabból több millió mikroszál szabadulhat fel és távozik a vízzel, ami egészen a sarkvidékig eljutva szennyezi az óceánokat és tengereket.

Mit tehetünk? Természetesen olyan ruhákat is lehet vásárolni, amelyek nem olaj vagy gáz felhasználásával készülnek. A 100 százalékban természetes szálakból készült ruhadarabok, mint például a pamut, len és kender, szintén megvásárolhatók, bár drágábbak.

Noha a természetes szálak előállításának szén-dioxid-kibocsátása sokkal kisebb, más, olyan értékes erőforrásokat vesznek igénybe, mint a vizet és földet, amelyek jobban használhatók az élelmiszer-termesztésben. Emiatt, ha védeni szeretnénk a bolygót, ebből a ruhából sem érdemes sokat vásárolnunk. Ám mindig áttérhetünk a használt ruhák vásárlására.

A szakemberek szerint azonban a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának teljeskörű leállítása lenne a legjobb megoldás. Sajnos erre nincs kihatásunk.

(Forrás: Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk