A déli-sarkvidék kegyetlen körülményei között tanulmányozza az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Német Űrkutató Központ (DLR) azt, hogyan lehet a jövőben a lehető legkevesebb idő- és energiaráfordítással salátát, uborkát, paradicsomot, paprikát és fűszernövényeket termelni.
A német központ antarktiszi Eden-ISS üvegházában 2022-ig tart a projekt. Jess Bunchek, a NASA kutatója az üvegházi technológiát és az egyes növényfajokat vizsgálja és azt is, hogy milyen hatással van a zöld terület és annak termései az örök jég birodalmában, a Déli-sarknál izoláltan telelő legénységre.
Az Eden-ISS üvegház.
Az első magokat néhány hete sikerült elültetni, pár napja pedig „betakarították" az első salátákat, retkeket és különböző fűszernövényeket.
Bunchek egyike az Alfred Wegener Intézet és Helmholtz Sarkvidék- és tengerkutató Központ által üzemeltetett Neumayer III. sarkvidéki állomáson telelő legénység tíz tagjának. A szakember a NASA Kennedy Űrközpontjának botanikusa.
(MTI)