börtön, a világ legkisebb börtöne

A világ legkisebb börtöne mindössze két apró cellával büszkélkedhet.


A mindössze két rabnak helyet adó Sark börtön a világ legkisebb, ma is működő börtöne lehetne, ám napjainkban nem sok rabot fogad. Habár olykor vendégül lát egy-egy idénymunkást vagy turistát, akik túlságosan felöntöttek a garatra – írja az Atlas Obscura.

Sark egy varázslatos, apró lakott sziget, az úgynevezett Csatorna-szigeteken, a franciaországi Normandia partjainál. A mindössze három mérföld hosszú és egy mérföld széles földrész, körülbelül 500 fős lakosságával a legkisebb lakott szigetek közé tartozik.

Kis mérete ellenére Sark hosszú és színes történelemmel rendelkezik. Az írott történelemben először 1040-ben jelenik meg, amikor Normandiai Vilmos (a későbbi Hódító Vilmos) a Mont-Saint-Michel apátságnak ajándékozta. 1549-ben a franciák elfoglalták, de hamarosan az angolok visszavették, s csempészek, valamint kalózok által látogatott szigetté vált.

A stratégiai szempontból fontos szigetet a második világháború alatt a németek elfoglalták. Európa utolsó feudális államának is tekintették egészen 2006-ig, amikor hivatalosan is bevezették az általános választójogot és a demokráciát a szigeten. 2011-ben pedig az a megtiszteltetés érte, hogy világ első sötét égbolt-szigete lett.

Sőt, e sziget rendelkezik a világ legkisebb, még mindig használatban lévő börtönével. Az 1856-ban épült apró, hordótetős börtön két egymás melletti cellából áll. A cellák előtt egy keskeny, három láb széles folyosó fut végig. Ablakok nincsenek.

Az egyik legkorábbi ismert lakó egy fiatal cselédlány volt, akit azért börtönöztek be, mert ellopott egy zsebkendőt az úrnőjétől. A lányt három napig tartották fogva a börtönben. Annyira félt a sötét cellába zárva lenni, hogy a helyiek úgy döntöttek, hagyják, hogy a nyitott ajtónyílásba tegye a székét, ahol helyi hölgyek ültek vele, közben kötögettek és beszélgettek, amíg le nem töltötte a büntetését.

A foglyok a sarki börtönben néhány napnál többet nem töltenek. Amennyiben 2-3 napnál hosszabb büntetést szabnak ki rájuk, akkor máshová helyezik őket.

A figyelmetekbe ajánljuk