Árpilis utolsó előtti hetén megtudhattuk, milyen mérnöki munka kellett ahhoz, hogy a Burj Khalifa felépülhessen, hogy miképp kell helyesen sajtot vágni, valamint hogy milyen szörnyekkel találkozhatunk az óceánok 1600 méteres mélységében és a strandokon.


A világ legmagasabb felhőkarcolója

A TED-Ed animációjának segítségével megtudhatjuk, milyen mérnöki innovációkra volt szükség ahhoz, hogy a világ legmagasabb épületeként számontartott Burj Khalifa felépülhessen.

Strandszörny

A kinetikus szobrászat egyik legnagyobb és legismertebb művésze a holland Theo Jansen, aki lélegzetelállító Strandbeest-széria nevet viselő műalkotásaival egy újfajta életformát szeretne létrehozni. Teremtményei szélenergiát felhasználva mozognak, könnyű műanyagcsövekből épülnek fel és rovarszerű lábaikkal lépegetve haladnak előre.

Az ikonikus Chanel-táskák

A CHANEL-divatház kivételes szakértelme a táskakészítés minden apró részletébe befészkelte magát. Ezek a darabok belülről és kívülről egyaránt gyönyörűek. A rendkívül népszerű, couture savoir-faire ihlette 11.12 kézitáska nem túl nagy, ennek ellenére 180 műveletet igényel, és közel 15 órát vesz igénybe az elkészítése.

Az óceán szépsége

Sokak számára ijesztőek lehetnek az óriási hullámok, ám a fotósok igazi műremekként tekintenek rájuk. A lélegzetelállító felvételeken megcsodálhatjuk a nagy kékség háborgó pillanatait.

Hogyan vágjunk sajtot?

Oké, oké! Ez elsőre furcsa lehet, hiszen legtöbben azt hisszük, tökéletesen elsajátítottuk már a sajtaprítás csínját-bínját, pedig valójában egy igen bonyolult folyamatról van szó egyes sajtok esetén. Az Epicurious legújabb videójából megtanulhatjuk, hogyan kell felvágni a legkülönbözőbb sajtokat. Szóval élesíthetjük a késeket, lesz itt ugyanis minden kemény és fanyar sajtoktól, a krémeseken át, egészen a sós sajtokig.

1600 mélyen

Vajon mivel találkozhatunk az óceánok 1600 méteres mélységében? Hát például olyan különleges élőlényekkel, mint a felvételen látható polip. A szakértők úgy vélik, hogy az állat a fejlábú a Cirroteuthidae-félék családjába tartozik, amelyekről – azon kívül, hogy gyakran úsznak vagy sodródnak a tengerfenék közelébe, valamint, hogy nem feltétlenül szeretik a fényt –, nem lehet túl sokat tudni.

Különös vízió

A gravitáció nem ismer határokat, legalábbis a fenti videóban biztos nem. A Fernando Livschitz nevével fémjelzett videóban a felhőkarcolók között úszkáló emberek valami egészen különleges hangulatot teremtenek.

Ismerd meg a francia királynőket!

Fontos megemlíteni, hogy Franciaországnak soha nem volt regnáló királynője, hiszen a száli törvényeket követték, amelyek tiltották, hogy nők örököljék a trónt, így a videóban szereplő hölgyek mindegyike királynőtárs volt. Egyszerűen fogalmazva ők csupán a királyok feleségei voltak, néhányuknak azonban még így is sikerült trónra kerülni. Medici Katalin például kiskorú fiaik helyett irányította az országot.

Lehengerlő tehetség

Sokan alig mernek ráállni egy gördeszkára, a felvételen látható Valeriya azonban egyenes táncra perdül. A lehengerlő mutatványhoz pedig csak hozzá tesz a santa cruz-i gyönyörű környezet.

Milyen lehet műteremben dolgozni?

A restaurátor szemszögéből felvett és binaurális mikrofonokkal rögzített felvétel egy magával ragadó ASMR-élmény, amely megmutatja, milyen érzés műteremben dolgozni. A videó – különleges mikrofon miatt – ajánlott fülhallgatóval megtekinteni.

A figyelmetekbe ajánljuk