Sean Connery az Aston Martin DB5 mellett.
Az ikonikus ezüst DB5-öst – amelynek becsült értéke 25 millió dollár –, valahol a Közel-Keleten találták meg.

Negyed évszázad után újra előkerült James Bond eltűnt Aston Martinja. Az ikonikus 1963-as DB5-ös – amelyet a 007-es ügynök a Goldfingerben és a Thunderballban is vezetett – a 90-es évek végén rejtélyes módon tűnt el a floridai Boca Raton repülőtér egyik hangárjából. Most, mintegy 25 évvel később az Art Recovery International megtalálta a rég elveszett verdát.

Az elveszett vagy ellopott luxuscikkek felkutatására szakosodott csoport állítólag a Közel-Keleten találta meg Bond ellopott járgányát, de pontos helyszínt nem közölt. Egy névtelen hitelesítő megerősítette, hogy a jármű az eredeti, DP216/1 alvázszámú modell, és nem a reklámcélokra épített két másolat egyike.

Christopher Marinello, az Art Recovery International munkatársa a Telegraphnak elmondta, hogy szerinte a jelenlegi tulajdonos nem tudta, hogy az autó lopott volt, amikor megszerezte.

A klasszikus négykerekű – amelyet látványos kütyükkel szereltek fel –, azután került vissza az Aston Martin központjába, hogy Sean Connery vezette az 1965-ös Thunderball című filmben. Ezután leszerelték róla a kémfelszereléseket, és eladták Gavin Keyzar gyűjtőnek. A sportkocsinak több gazdája is volt az elkövetkezendő évtizedekben, az utolsó ismert tulajdonosa, Anthony V. Pugliese III végül 250 000 dollárért vásárolta meg. A következő évtizedben az ikonikus filmes tárgy különböző autókiállításokon és Bond-rendezvényeken tűnt fel.

A 007-es hű társát két évvel később, 1997-ben ellopták egy floridai hangárból, ami után a biztosító társaság állítólag 4,2 millió dollárt fizetett ki Pugliese-nek, a milliárdos emellett 100 000 dolláros jutalmat ajánlott fel a DB5 hollétéről szóló információkért.

Az Art Recovery International lehetőséget ad a jelenlegi birtokosnak, hogy önként visszaadja az autót, mielőtt jogi lépéseket tennének a körülbelül 25 millió dolláros (8 milliárd forint) értékkel bíró járgány visszaszerzése érdekében.


Forrás: RobbReport

A figyelmetekbe ajánljuk