Így lelassulna az olvadás.

A Kínai Tudományos Akadémia Északnyugati Intézetének kutatói augusztusban a Szecsuán tartományban található Dagu gleccser egy 500 négyzetméteres területét ökotextillel borították be. Két és fél hónappal később a tudósok megállapították, hogy a beborított területből egy méterrel kevesebb tűnt el, mint a nem lefedett régióból - számolt be róla az MTI.

Vang Fej-teng kutató szerint a vizsgálat bizonyította, hogy: a lepedők valóban képesek blokkolni a napsugárzást és megakadályozzák a hőcserét a gleccser felszínén.


A szakértő szerint az elmúlt években a globális klímaváltozás hatására világszerte megnövekedett a gleccserek olvadásának sebessége. A kisebb, legfeljebb egy négyzetkilométeres gleccserek pedig emberi beavatkozás nélkül hamarosan teljesen eltűnhetnek.

A világ tudósai ugyanakkor elsősorban a gleccserek változására, a változások mechanizmusaira koncentrálnak és viszonylag kevés figyelem irányul a gleccserek olvadását megakadályozó esetleges megoldások keresésére - tette hozzá.

A kínai szakértők a továbbiakban kipróbálják hőblokkoló módszerüket Kína más gleccserein is, amelyeket már súlyos mértékben érintett a klímaváltozás, és amelyek a turizmus fontos célpontjai.

Friss

Mark Zuckerberg idén már nem került fel a legkedveltebb vezérigazgatók listájára

A Facebook-alapító 2013 óta minden évben szerepelt a Glassdoor TOP100-as listáján, 2021-ben azonban már az utolsó helyre sem tudott felkapaszkodni, ez pedig nem biztos, hogy jó hatással lesz a közösségi oldal működésére.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy elefántnak nassolni támadt kedve, ezért betört egy thai nő konyhájába

Nem zavartatta magát.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így változtassunk testképünkön még ezen a nyáron

Testképünkre negatív hatással lehetett a pandémia időszaka, mivel nőtt a szorongásszintünk. Hogyan tehetnénk egészségesebbé?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk