Egy havas város felülnézetből

Illusztráció

Száztizenhat éve nem volt ekkora hó Kínában

Északkelet-Kína egyes részein heves hóviharok rekordmennyiségű havat hoztak magukkal, ami komoly aggodalomra ad okot az otthonok melegen tartásával kapcsolatban egy olyan területen, amelyet az év elején áramkimaradások sújtottak.


A Liaoning tartományban található Shenyang fővárosában az átlagos hómennyiség elérte az 51 cm-t. Ez a legmagasabb feljegyzett hómennyiség 1905 óta – írja a Hszinhua állami hírügynökség beszámolója alapján a BBC.

Az extrém időjárási körülmény nemcsak Kínát sújtotta, a szomszédos Belső-Mongóliában egy ember meghalt, és több mint 5600 lakos életét nehezítette meg a heves havazás. A mongol Tongliao város meteorológiai kutatói a Global Times című állami lapnak elmondták, hogy a hóvihar rendkívül véletlenszerű és hirtelen szélsőséges időjárási esemény volt. Összesen 27 vörös riasztást adtak ki Belső-Mongóliában és Északkelet-Kínában – ez a hóviharokra vonatkozó legmagasabb figyelmeztető fokozat.

A vasárnap kezdődött hideghullám miatt Északkelet-Kína egyes részein legalább 14 fokot zuhant a hőmérséklet. Liaoningban a forgalmat súlyosan érintette a hóvihar, a legtöbb útdíjfizető állomás keddtől zárva volt. A vasút- és buszpályaudvarok szintén zárva maradtak, kivéve Dalian és Dandong városokban.

A hatóságok közölték, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy megóvják a lakosságot a hidegtől, ezt a szénbehozatal növelésével és az energiatermelési kapacitás maximalizálásával kívánják elérni. Emellett felszólították a piacokat és az élelmiszerboltokat, hogy bővítsék az élelmiszer-készleteket és csökkentsék az árakat.

Kína északkeleti régiója volt az egyik olyan terület, amelyet idén szeptemberben súlyosan érintettek a különböző áramkimaradások, mivel a helyi média szerint a növekvő költségek hozzájárultak a szénhiányhoz.

A figyelmetekbe ajánljuk