Barang kísérlet
Meglepően jól bírták az elszigeteltséget, és még maradtak is volna a sötétben.

Ahogy bő egy hónapja mi is beszámoltunk róla, 27 és 50 év közötti önkéntesek tudományos célból bezárkóztak Európa egyik legnagyobb barlangjába, ahol a világtól teljesen elzárva 40 napot kellett eltölteniük.

A franciaországi Lombrives-barlangból végül szombaton távozott a merész csapat. A nyolc férfinak és hét nőnek sötét szemüveget kellett felvennie, hogy a sötétség után védjék a szemüket a fénytől.

A barlangba nem jutott el a nappali világosság, és a csoportnak órája sem volt, így nem tudták követni az idő múlását. A barlangban százszázalékos volt a levegő nedvességtartalma, és tíz Celsius-fok volt a hőmérséklet. A csoportnak semmilyen kapcsolata nem volt a külvilággal, sem a pandémia fejleményeiről, sem a barátaikról, családjukról nem tudtak semmit.

A Deep Time projekt kutatói szerint a kísérlet tapasztalatai alapján jobban meg lehet majd érteni, hogyan tudnak az emberek az életkörülményeiket és környezetüket érintő drasztikus változásokhoz alkalmazkodni.

A francia és svájci laboratóriumokkal együttműködő kutatók érzékelőkkel figyelték meg a 15 fős csoport alvási szokásait, társadalmi interakcióit és viselkedésüket. Az egyik érzékelőt egy kis kapszulában nyelték le a résztvevők. Ez a kapszula mérte a testhőmérsékletüket, és egy számítógépre továbbította az adatokat.

A csoport tagjai saját biológiai órájuk alapján tudták, mikor kell aludniuk, felkelniük és enniük. A napokat nem órákban, hanem az alvási ciklusuk alapján követték.

A csoportot megfigyelő kutatók pénteken bementek a barlangba, hogy szóljanak a résztvevőknek, hogy hamarosan vége a kísérletnek. Mint mondták, sokan alaposan elszámolták magukat, azt hitték még legalább hét-tíz nap van hátra addig, míg kiléphetnek a barlangból.

Christian Clot, a projekt igazgatója, a Human Adaptation Institute alapítója elmondta, hogy a közös munka a projekteken és a feladatok megszervezése különösen nagy kihívást jelentett. A kutató a kísérlet előtt hangsúlyozta, hogy az idő- és a térérzékét elvesztett ember adaptációs képességeinek tanulmányozása például a jelenlegi egészségügyi váláságban is nagyon fontossá vált. Bár a résztvevők láthatóan fáradtnak tűntek, kétharmaduk mondta, hogy még egy kicsit tovább maradna a föld alatt, hogy befejezze az expedíció során megkezdett csoportos projekteket.

Ahogy az MTI megírta, a Deep Time projekt meglepően sokba, 1,2 millió euróba (436 millió forintba) került, amit a francia-svájci kutató szponzorok bevonásával biztosított.


A figyelmetekbe ajánljuk