Tökéletes állapotban maradt fenn egy 17 ezer éves csigaházra, amit akkoriban kürtként használhattak.


A lelet érdekessége, hogy már az 1930-as évek elején megtalálták Dél-Franciaországban, a Marsoulas-barlang környékén, de valamiért feledésbe merült az évek alatt.

Mikor még a szakemberek foglalkoztak a tárggyal, azt hitték, hogy egy ivókupáról van szó, de az újraindult kutatások arra az elméletre jutottak, hogy valójában egy hangszerről van szó,

ráadásul a legrégebbi fúvós hangszerről.

Science Advances/Carole Fritz

A csigaház nagyjából 31 centiméter hosszú és 18 centiméter széles, és az Atlanti-óceánban honos Charonia lampas ragadozó csigafajta lakhelyéül szolgált.

A szakértők azért feltételezik, hogy hangszerről van szó, mivel több fontos módosítást is találtak rajta. A tetejét, amely ház a legkeményebb része, letörték – a régészek szerint szándékosan. Emelett piros festékkel rajzolt motívumok is díszítik, amik szinte megegyeznek a Marsoulas-barlangban felfedezett rajzokéval.

Science Advances/Carole Fritz

És ami az egyik legnagyobb bizonyíték:

A csigaházat megszólaltatta egy kürtművész, és három, a C, a Cisz és a D közelében lévő hangot is sikerült előhozni belőle. A további pontosításokért kutatók 3D-s vizsgálatokat végeznek el a leleten.

(BBC)

Friss

MTI/Balogh Zoltán

Szabó T. Anna: Porbeszéd

Az Alibi - hat hónapra egy félévente megjelenő antológia, melybe neves szerzők adott témában írt verseit, novelláit, gondolatait olvashatjuk. Cikksorozatunkban ezekből a szövegből válogatunk. Ebben a részben Szabó T. Anna egyik versét tolmácsoljuk.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Több mint 50 éves rejtélyre derült fény a kaliforniai aszály miatt

A szárazság miatt egy repülőgépet találtak egy tó fenekén.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Több ezer kilométert hánykolódott az óceánon egy most célba ért palackposta

És már válaszoltak is rá.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk