Flower Goat, 2020, száraz növények, terrakotta

Kiemelkedő kortárs művészek vol. 3. Gwizdala Dáriusz

Kik a magyar képzőművészeti élet meghatározó alakjai? Interjúsorozatunkban olyan alkotók mutatkoznak be, akik munkásságukkal nyomot hagytak a hazai művészeti életben. Ezúttal Gwizdala Dáriusz képzőművésszel beszélgetünk.


Fekete-fehér torz figuráktól a művészeti pályáig

Gwizdala Dáriusz

RepertoArt, 2018 / Mészáros László

Mi indított el a képzőművészeti pályán, és hogyan alakult a művészet szerepe az életedben azóta?

Gimnáziumban találkoztam először Herbert Read A modern festészet és A modern szobrászat című könyveivel. Ledöbbentem a fekete-fehér fotókon látható tákolmányoktól, torz figuráktól. Akkor bekattant valami, és ez az izgalom, vonzalom máig megvan.

Hogyan írnád le az alkotói stílusodat?

Nagyon röviden? Terror-pop. Az utóbbi időben leginkább a túlzó érzékiség és az érzelmek felvállalása érdekel. Ebbe a képbe teljesen beleillenek a virágkötészetnek álcázott új munkáim. Szeretem a gátlástalan, zavarba ejtő túlcsordulást, a giccset. A művek címét is popszámokból és szerelmes ponyvaregényekből veszem, például: Érzelmek csapdájában.

Műalkotások száraz növényekből

Hogyan állsz neki egy új munkának? Mi foglalkoztat most?

Jelenleg száraz növényekkel dolgozom. Innen-onnan gyűjtögetem őket, nagyon nyugodt ez a része a munkának. Minden gyűjtőtúra egy meglepetés. Nemrég fedeztem fel, hogy milyen változatos a közvetlen környezetünkben megtalálható növényvilág. Nagyon könnyű növényekkel dolgozni. Ha teljesen ellazulsz, akkor szinte magától elkészül egy kompozíció.

Mit tartasz fő inspirációs forrásodnak? Hogyan befolyásolják ezek a munkáidat?

A naiv művészet mellet leginkább a lakossági trash-jelenségek inspirálnak. Minden, ami félresikerült, drámaian ízléstelen. Orosz játszótéri szobrok, ultraszurkolók koreográfiái, béna feliratok, Böbe képei. Ezekben a vizuális jelenségekben nem jelenik meg az a taktilis hozzáállás, ami a professzionális szakmát jellemzi.

Kóró projekt és közösségi növénygyűjtés

The chrome eyed king, 2020, száraz növények, festett gipsz

Milyen hatással van a munkádra a kialakult járványügyi helyzet? Hogyan küzdesz meg a változással?

Az elmúlt pár hónapban a műterem húzott ki csávából. Nem volt akkora a törés. Az éppen fejlesztés alatt lévő ötleteimet megpróbáltam felültetni az újra szárnyra kapó vibe-okra, mint például a közösségi növénygyűjtögetésre, workshopok szervezésére. Tetszik a virágrendezésben, hogy bárki könnyedén alkothat látványos dolgokat. Ez a saját alkotói mítosztemetésnek kicsit az ellentéte.

Tavaly nyáron, Szentendrén volt egy kamu újságosbódém, rajzolt magazinokkal. Nagyon izgalmas volt nem intézményi fórumon keresztül kommunikálni a befogadókkal. Ez az élmény nyitotta fel a szememet, hogy az egyéni törekvések helyett a közöségi szerepvállalás a jó út. Nyitottá szeretném tenni a saját alkotói élményemet. Erre tesz kísérletet a Kóró projekt, ami reményeim szerint olyan lesz, mint egy manufaktúra vagy egy klub, ahol feltöltődsz virágrendezés és gyűjtögetés közben.

Hol találsz még többet Gwizdala Dáriusz műveiből?

Web

Instagram


Films Boutique

Egy szerelemféltő férfi, vagy egy átvert férj története?

Pár nap múlva a hazai mozikban is megtekinthető Enyedi Ildikó Cannes-ban debütáló nagyjátékfilmje, A feleségem története. Jobb helyen nem is lehetett volna: Enyedi több mint húsz év után újra a fesztivál versenyprogramjában szerepel (utoljára 1989-ben, első nagyjátékfilmjével, Az én XX. századommal volt jelen az Un Certain Regard-szekcióban – a szerk.), Füst Milán, és az irodalmi Nobel-díjra jelölt, több mint húsz nyelvre lefordított azonos című regénye pedig pont egy ilyen nemzetközi koprodukciót érdemelt. Kritika.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk