Két magyar elsőfilmes debütáló a Cinefest programjában
fotó: CineFest

Két magyar elsőfilmes debütáló a Cinefest programjában

A fiatal magyar rendezők, Kiss Hajni és Fazekas Máté alkotásai a 17. alkalommal sorra kerülő, nemzetközi hírű CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül mutatkoznak be szeptemberben.


Kiss Hajnit nevezhetjük visszatérő CineFest vendégnek, mivel 2018-ban sikerült elnyernie a CineNewWave szekciójának fődíját, a Last Call című kisfilmjével. Idén azonban első egészestés mozijával látogat el Miskolcra, amely a Külön Falkacímet viseli. A film egyébként szeptember 30-tól kerül országos moziforgalmazásba.

A mozi elsősorban személyes élményekre épít, amely egy apa-lánya kapcsolatot mesél el. A Horváth Zorka által alakított 12 esztendős Niki a nagyszüleivel él együtt, de ők nem tudják kordában tartani a nehezen kezelhető kamaszlányt. Amikor Niki megtudja, hogy apját kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére megpróbálja megkeresni a férfit.

A Niki apja, Tibor (Dietz Gusztáv) egy bár kidobójaként tengeti mindennapjait és mivel rendkívül agresszív természete van ezért folyamatosan harcban áll a világgal. Eddigi tettei és a családi titkok miatt folyamatosan kerüli a Nikivel való találkozást, ám a lány rendkívül makacs és nem hagyja magát megfutamítani. A film közben a két ember lassan közeledni kezd egymáshoz, ám az esélyek egyértelműen a család újra egyesülése ellen szólnak.

A másik debütáló, Fazekas Máté Bence számára sem ismeretlen a miskolci fesztivál, mivel Kiss Hajnihoz hasonlóan ő is szerepelt a CineNewWave szekcióban 2018-ban, az Apám szíve című kisfilmmel. Ezúttal viszont a Kilakoltatáscímű dramedy-jét hozta el a CineFestre, amelynek Miskolcon lesz a világpremierje. A film forgalmazása nagy valószínűséggel 2022-ben indul el.

Orosz Ákos a Kilakoltatás című filmben.

fotó: CineFest

A megtörtént események alapján íródott alkotás középpontjában egy szokatlan kilakoltatás áll. A mindössze egy nap alatt lezajló sztori főszereplője, Richárd (OroszÁkos) egy mindenre elszánt bírósági végrehajtási tanonc, aki első bevetésén azt a feladatot kapja, hogy költöztessen ki egy idős nénit, aki a Zrínyi utcában lakik. Ilona néni azonban nem hagyja magát és minden eszközt bevet annak érdekében, hogy szeretett otthonában maradhasson, ráadásul egy idő után különböző aktivisták is segédkeznek neki.

Richárdot azonban nem lehet eltántorítani a feladatától, sokan támogatják őt - köztük rendőrök, tűzoltók, túsztárgyalók, sőt még az állatkerti dolgozók és a sintér is – ebben a nem túl nemes küldetésben. A filmben továbbá olyan neves színészek is feltűnnek, mint Nagy Mari, Mészáros Blanka, Láng Annamária, Znamenák István és Péterfy Bori.

A figyelmetekbe ajánljuk