Csillagok az égen.
A NASA Tranzit Exobolygófelmérő Műhold (TESS) segítségével a csillagászok egy új, felfújt, kis sűrűségű "forró Jupiter" exobolygót fedeztek fel.

A TIC 257060897b jelzésű, újonnan felfedezett idegen világ mintegy 50 százalékkal nagyobb, mint a Jupiter, de mintegy 30 százalékkal kisebb tömegű, mint a Naprendszer legnagyobb bolygója. A felfedezést az arXiv.org-on október 1-jén közzétett tanulmányban részletezik – írja a Phys.org.

A TESS a Naphoz közeli legfényesebb csillagok közül mintegy 200 000-et vizsgál azzal a céllal, hogy átvonuló exobolygók – olyan bolygók, amelyek a Naprendszerünkön kívül keringenek – után kutasson. Eddig több mint 4500 jelöltet (TESS Objects of Interest, TOI) azonosított, amelyek közül eddig 156-ot sikerült megerősíteni.


Most az olaszországi Padovai Egyetem csillagászainak egy csoportja Marco Montalto vezetésével újabb TOI-t erősített meg, amelyet a TESS vett észre. A TOI-4138 vagy TIC 257060897 jelű szubóriás csillag megfigyelése során a kutatók tranzitjelet azonosítottak a csillag fénygörbéjén. A jel bolygószerűségét az ezt követő fotometriai megfigyelések is megerősítették.

Egy új, a TIC 257060897 csillag körül keringő, a TESS teljes képkockás felvételeivel detektált tranzit exobolygó felfedezéséről számolunk be

– írja a csapat a közleményben.

A TIC 257060897b származtatott paraméterei arra utalnak, hogy egy "forró jupiter" exobolygóról van szó. Az úgynevezett "forró jupiterek" a Naprendszer legnagyobb bolygójához hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, keringési idejük kevesebb mint 10 nap. Az ilyen exobolygóknak magas a felszíni hőmérsékletük, mivel nagyon közel keringenek szülőcsillaguk körül.

A Jupiter.

A Jupiter.

NASA/Unsplash

A TIC 257060897 szülőcsillag egy középkorú (kb. 3,5 milliárd éves), fémben gazdag, szubóriás csillag. Az objektum mintegy 1623 fényévre található a Földtől, effektív hőmérséklete pedig a becslések szerint 6128 Kelvin (5814 Celsius).

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy a TIC 257060897b egy "felfújt exobolygó", ráadásul az eddig ismert egyik legkisebb sűrűségű. Kifejtették, hogy egyes óriásbolygók akkor nőnek meg, amikor szülőcsillaguk életük végére ér. Ezeket az úgynevezett "felfújt bolygókat" már csaknem két évtizede ismerik a csillagászok, de még mindig nem világos, hogy mi okozza a felfúvódási folyamatokat.

Általánosságban két elmélethez sorolhatók a lehetséges magyarázatok – a tudósok szerint a felfúvódást a szülőcsillagból származó energia lerakódása vagy a bolygó gátolt lehűlése okozza.

A figyelmetekbe ajánljuk