Egy földalatti hegy méretű szikla vonzza a földrengéseket Japánban

Egy földalatti hegy méretű szikla vonzza a földrengéseket Japánban

A megarengésekből származó tektonikus energia az oldalának több pontjára is átterelődik.


A Japán déli partjai alatt található hegy nagyságú vulkáni kőzettömeg egyfajta mágnesként vagy villámhárítóként működhet a hatalmas földrengésekhez. A Kumano-pluton néven ismert objektum új 3D-s vizualizációja szerint úgy tűnik, hogy a megarengésekből származó tektonikus energia az oldalának több pontjára is átterelődik. Ez segíthet a tudósoknak jobban megjósolni a térségben bekövetkező hatalmas rengések hatását, valamint jobban megérteni, hogy ezek a vulkáni tömegek hogyan lépnek kölcsönhatásba a tektonikus tevékenységgel.

A Kumano Plutonra utaló jeleket először 2006-ban fedezték fel. Ez, ahogy a neve is mutatja, egy plutonnak nevezett kőzetelem: egy olyan magmás kőzet intrúziója, amely a föld alatt kiszorítja a kőzetet, lassan lehűl és egy nagy darabkában megkeményedik. A szeizmikus képalkotás kimutatta, hogy a Nankai szubdukciós zónában valami más sűrűségű, mint a környező kőzet; ez az a régió, amely mentén az egyik tektonikus lemez egy másik pereme alá csúszik, amit fokozott földrengés- és vulkáni tevékenység kísér. Numerikus szimulációk segítségével derült ki, hogy a darab plutonikus volt. A valódi kiterjedése azonban feltáratlan maradt.

Most a Nankai szubdukciós zóna 20 évnyi szeizmikus adatainak felhasználásával egy kutatócsoport feltérképezte a Kumano-pluton teljes területét. A rengések bár pusztító hatásúak, nagyon hatékony eszközök is lehetnek. A rengések valóban csodálatos dolgok. A keletkezési pontjukból kiindulva szétterjednek a bolygón, és körbe-körbe pattognak. Az a mód, ahogy ezek a szeizmikus hullámok áthaladnak bizonyos anyagokon és visszaverődnek róluk, lehetővé teszi a szeizmológusok számára, hogy feltérképezzék azokat a struktúrákat, amelyeket nem látunk a föld mélyén.

Fáradságos munka volt, amely nemcsak a japán földrengésérzékelő-hálózat több millió szeizmikus felvételéből állt össze, hanem más elhaladó tudományos felmérésekből is, és így a valaha létrehozott legnagyobb szeizmikus adatsorhoz vezetett. A hatalmas adatmennyiséget, amelyet a csapat a Nankai szubdukciós zónáról állított össze, az Austin-i Texasi Egyetem LoneStar5 szuperszámítógépébe táplálták be, hogy létrehozzák a pluton nagy felbontású 3D-s modelljét. Lenyűgöző módon olyan jellegzetességeket fedezett fel, amelyeket korábban nem láttunk.

A modell azt mutatja, hogy a pluton súlya miatt az alatta lévő földkéreg meghajlik a terhelés alatt, és kissé felfelé domborodik felette. Meglepő módon úgy tűnik, hogy a pluton utat biztosít a talajvíz számára, amely a földkéreg meghajlásának fokozásával a földkéreg alá, a felső köpenybe szivárog. Mivel a Kumano-pluton olyan sűrű és merev, valószínűleg jelentős szerepet játszik a tektonikus tevékenységben is. A kutatócsoport reméli, hogy felfedezésük alapos vizsgálatokra készteti majd a más szubdukciós zónákban esetleg megbúvó földalatti struktúrák feltárását.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk