Ismét keresik az ország legszebb szőlőbirtokait
A Bor és Piac szerkesztősége idén is keresi Magyarország legszebb szőlőbirtokát, lássunk néhány esélyes pályázót!

Kisbirtok - Nyári Pince

A Szent György-hegy egyik legszebb panorámájú birtoka

Fotó: Nyári Pince

A birtok története:

A pince története 1978-ra nyúlik vissza, amikor id. Nyári Ödön megvásárolta azt a 0,4 ha - os területet, amely a mai pince alapja. A XIX. századi présházat 1994-ben felújították, és korszerű technológiával felszerelt erjesztő és feldolgozó teret alakítottak ki. A kezdeti 3 fajta, az Olaszrizling, Chardonnay, Szürkebarát mellé a kínálat bővülésének érdekében további fajtákat telepítettek, köztük a híres badacsonyi fajtát, a Kéknyelűt is. A terület 8,5 ha -ra bővült és 2009-re elkészült az új pinceág, melyben helyet kapott egy 50-60 fős kóstolóhelység, egy bortrezor és a hagyományos borok készítéséhez elengedhetetlen ászoktér.

Kisbirtok: Cseri Pincészet

Hatalmas akaraterő árán épült meg a birtok

Fotó: Cseri Pincészet

A birtok története:

A Cseri Pincészet a Pannonhalmi Borvidék legfiatalabb borászata, új ültetvényekkel és ültetvényszerkezettel. A Borvidék egyetlen családi pincészete, amely kizárólag palackos borokat értékesít. Jelentős hozamkorlátozás mellett, kíméletes feldolgozással, reduktív technológiával és hordós érleléssel készítik palackozott boraikat.

Középbirtok - Jásdi Pince

Megunhatatlan csopaki lankák

fotó: Jásdi Pince

A birtok története:

Összesen 17 hektár. De milyen 17! 2,5 a Siralomvágóban a ház mögött. Egymást fedő rétegekben Triász kori mészkő – márga, dolomit és vörös permi homokkő. Csak kapálni ne kellene soha! Ahol sok a humusz és könnyű dolgozni, ott gabonát kell termelni. Nagy borok csak ilyen nehezen művelhető dűlőkben születnek. 1,5 hektár a vastag vörös homokkőből képződött Lőczedombon. Ha megázik térdig járunk a vörös agyagban, ha kiszárad csak karcolgatja a kapa. Van még 1,5 hektár az Öreghegy közepében, a Nagykúton, 3 a Benében. Tóth Sanyi barátom szerint minden Bene nevű dűlő – mert több is van az országban- a bencéseké volt a közép-korban. Ők tudták, hova kell szőlőt telepíteni. És még Kishegy, Szerdahelyi dűlő, Kertmög… Az ültetvények nagyobbik részét magunk telepítettük 10 -11 éve. A többi úgy nevezett „szakcsoportos" – úgy 30-35 esztendősek. A végére hagytam a Berekhátot. Majd mindent beépítettek errefelé. Az a 800 tőke, amit itt művelünk velem egyidős. 17 hektáron kevesebb mint 1000 mázsa.

Középbirtok: Lajver

Fotó: Lajver

A birtok története:

A borászat a Szekszárdi borvidék déli, lankás részén terül el. Szálka települése a borvidék szívében fekszik, ahol az egyre szélesebb körben ismert és kedvelt Lajvér Borbirtok is található. A 26 hektárnyi szőlőültetvényt tizenkét eltérő szőlőfajta színesíti, rendkívül változatos lehetőséget biztosítva ezzel a különféle borok készítésére. Fajtaborok és házasítással készülő kombinációk egyaránt színesítik a palettát, de a sokféleségnél is fontosabb a borászatnak a kiemelkedő minőség folyamatos garantálása. Már az építészeti koncepció meghatározásakor lényeges volt, hogy a tájba megfelelően illeszkedő épületek látványukban is eltérjenek egy puszta mezőgazdasági üzemtől és kifejezzék a tulajdonosok modern, újszerű, magas színvonalú szemléletét. A cél egy olyan látványborászat létrehozása volt, ahol a látogatók és borkedvelők a borkészítés mellett színvonalas kulturális és gasztronómiai élményekkel is gazdagodhatnak majd. Ezt a célt kiszolgálva történt az épületek funkcionális kialakítása.

Nagybirtok: Disznókő

Tokaji látkép

fotó: Disznókő​

A birtok története:

A múltban a Disznókő nagy magyar nemesi családok birtoka volt. Gróf Lónyay Menyhért, Magyarország egykori miniszterelnöke a 19. század közepén építtette a klasszicista stílusú Sárga Borházat, amely ma a vidék egyik legkiválóbb étterme, a helyi, zempléni és tokaji alapanyagokra építve kínál, friss, szezonális, a borokhoz illő ételeket.A pincészet 1992 óta a francia AXA Millésimes tulajdonában van, olyan legendás birtokok mellett, mint a Château Pichon Longueville Pauillac-ban, a Sauternes-i Château Suduiraut és a portói Quinta do Noval. Azóta vezető szerepet játszik a tokaji borok újjászületésében, ami a termőhely és az évjárat által vezetett tiszta ízek, a gyümölcsösség, a frissesség, valamint a szőlők nemes rothadásának köszönhető gazdagság, mélység tökéletes egyensúlyának keresésében nyilvánul meg.Borait a hazai és nemzetközi borszakma számos kimagasló elismeréssel díjazta.

Nagybirtok: Schieber Pincészet

Fotó: Schieber Pincészet

A birtok története:

A Schieber Pincészet családi szőlőbirtokként ötvennégy hektárnyi termőterülettel rendelkezik a Szekszárdi Történelmi Borvidéken, melyek a kitűnő földrajzi és talajtani adottságú Baranya-völgy és Görögszó dűlőkben találhatók. Borászatunk központja Szekszárdon, a Kadarka u. 100. sz. alatt található műemléki épületegyüttes, pince és présház, különleges kulináris-, és borélményt nyújtó étteremmel, a Patina Borkúriával. A birtok fejlődési útjaként a kiemelkedő minőségű borok készítését tűztük ki, megfelelő szakmai alázat és elhivatottság mellett a célunk, hogy a szőlő terméséből értéket teremtsünk, ezért különös figyelmet fordítunk a kiváló minőségű szőlő termelésére és annak kíméletes feldolgozására, borainkat pedig különleges gondosság és odafigyelés mellett, világszínvonalon, a legmodernebb technológia alkalmazásával, a hazai és a nemzetközi trendeknek megfelelően készítjük. Amire különlegesen büszkék vagyunk, hogy boraink jelenleg tíz országban találhatóak kereskedelmi forgalomban, számos hazai- és nemzetközi borversenyen szerepeltek már eredményesen, valamint több Michelin-csillagos étterem borlapján is fellelhetők.

A teljes lista megtekinthető itt, az egyes pincészeteket kiválasztva lehet leadni a szavazatot.


A figyelmetekbe ajánljuk