Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent új kutatás eredménye váratlan fordulatokat rejtett.


A tudósok üvegházakban a görögdinnye több száz fajtáját termesztették, majd a DNS-üket felhasználva vizsgálták meg a növényeket. A kutatás eredménye pedig azt mutatta, hogy a mai görögdinnyék nagy valószínűséggel északkelet-afrikai ősöktől származnak.

Ez a tanulmány pedig egy 90 éves tévedést tisztáz, amely a görögdinnyét a dél-afrikai Citrullus cafferrrel egy kategóriába sorolta. A modern görögdinnye legközelebbi rokona a szudáni Citrullus lanatus subsp. cordophanus. A vizsgálatok szerint az ókori egyiptomi falfestményeken is ezt láthatjuk, mely arra enged következtetni, hogy a Nílus völgyében már 4 ezer éve fogyasztották ezt a gyümölcsöt.

A ma ismert görögdinnye – amelynek édes, piros, nyersen fogyasztható húsa van – legközelebbi vad rokonai pedig Nyugat- és Északkelet-Afrikában fordulnak elő. A szakértők szerint ezek a kutatások segíthetnek az ellenállóbb típusok létrehozásában. Ugyanis napjainkban a görögdinnyék genetikai állománya igencsak szűkös. Meglehetősen fogékonyak a betegségekre és a kártevők inváziójára.

(ng)


Friss

Ezért lehet fontos a hazai áru fogyasztása

A szezonális áru vásárlása jót tesz a környezetnek, a termelőknek és a pénztárcánknak is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk