A fehér tea a Camelia sinensis növényből készül és rengeteg jótékony élettani hatása ismert.


Korábban írtunk már a zöld, valamint a fekete teáról, most a fehér tea jótékony hatásait tekintjük át.

A fehér tea, hasonlóan a zöld, fekete és sárga teákhoz, a Camelia sinensis növényből készül. A különbség a tealevelek feldolgozásában keresendő. A fehér vagy szűz teákra jellemző, hogy a legkevesebb emberi beavatkozás éri őket, a fehér tea a legkevésbé feldolgozott teaféle.

A növény friss hajtásait kora tavasszal szedik le a fehér tea elkészítéséhez. Ekkor a növényen hideg elleni bolyhok találhatóak. A nagy szőrmetakaróval borított levelekből lesznek az igazi fehér teák. A pelyhek fehérek, innen kapta a tea a nevét.

Általában hajnalban szakítják le a hajtásokat, átgőzölik vagy parázs felé tartják ezeket, majd a napon szárítják meg őket.

A fehér teák legnagyobb részét Kínában hozzák létre, ott van a termőföldek nagy része. A fehér teák a Da Bai, Xiao Bai, Narcissus Chaicha egyedekből lesznek.

Érdekesség, hogy régen a kínai császárok ihattak csak fehér teát, tehát fogyasztása privilégium volt.

Mivel kevéssé feldolgozott teáról van szó, rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ezek olyan katekinek, melyek védik a sejteket. A kutatások alapján a zöld teához hasonló módon segíti a fehér tea az immunrendszert, csökkenti a gyulladást, valamint a szívbetegségek kockázatát.

A katekinek emellett a teában jelen levő koffeinnel kölcsönhatásba lépve beindíthatják a fogyást. A fehér tea továbbá fluoridokat és tanninokat is tartalmaz, melyek segítenek elpusztítani azokat a baktériumokat, melyek a fog körül telepszenek meg.

A fehér tea leállíthatja a rákos sejtek növekedését és terjedését, a teában található polifenolok szinten tartják a vércukrot, megelőzve a cukorbetegséget. Ám a csontritkulás, bőröregedés, Alzheimer- és Parkinson-kór ellen is kiváló védelmet nyújt.

A fehér teát ráadásul könnyű elkészíteni. A tealeveleket forrázzuk le 75-85 Celsius-fokos vízzel, hagyjuk ázni őket 5-8 percig, majd fogyaszthatjuk is a teát.

Friss

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A halász, akit lenyelt egy bálna, majd kiköpte

A halász, Michael Packard éppen búvárkodott, amikor a massachusettsi Provincetownnál 30-40 másodpercre a tengeri óriás szájába került.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk