Koppenhága bicikli
Egyre nagyobb kihívást jelent a sportot és az egészséges életmódot beszervezni az életünkbe.

Az egyre rohanósabb mindennapok és a pandémia hatására az otthonról történő munkavégzés egyre népszerűbbé vált. Mindez azt is jelenti, hogy az emberek számára egyre nehezebbé válhat biztosítani a rendszeres mozgást és az aktív életmódot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ felnőtt lakosságának több mint egynegyede nem elég aktív, mivel nem éri el a „legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc erőteljes intenzitású fizikai aktivitást".

Ezért a sportcikkeket gyártó Reebok készített egy tanulmányt, hogy megnézze, mely városok lakói a legaktívabbak mozgás terén.

A tanulmány öt mérőszámot használt az egyes városok rangsorának meghatározásához, köztük a havi edzőtermi tagság költségét, a munkába gyalogosan és kerékpárral járók számát, az országosan nem megfelelő fizikai aktivitás szintjét és az országos elhízási arányt. Emellett olyan környezeti mérőszámokat is figyelembe vettek, mint a levegőminőség és a nyilvános zöldterületek száma.

Az első helyen Hollandia fővárosa, Amszterdam végzett. Az átlagos edzőtermi tagság ára 41,87 euró, nagyjából 14 500 forint, és a lakosság 17,4 százaléka használ ilyen bérletet. A városban dolgozók több mint 45 százaléka azonban kerékpárral jár munkába, és a város 13 százalékát teszik ki a zöldterületek, ahol a szabadban edzeni és pihenni is lehet.

Az elhízottak aránya Amszterdamban alig több mint 20 százalék.

A második helyen a dániai Koppenhága végzett, ahol az elhízottak aránya alig 20 százalék alatt van. Az edzőtermi tagság ára 38,38 euróval (nagyjából 13 300 forint), ami szinte azonos az amszterdami árakkal, de 19 százalékuk jelenik meg az edzéseken. A város 25 százaléka közterület, ami kétszerese az amszterdami értéknek; 40 százalékuk pedig biciklivel jár munkába.

A dobogó aljára a finnországi Helsinki ért oda. Finnországban az emberek mindössze 14 százaléka jár kerékpárral munkába, de a zöldterületek aránya eléri a 40 százalékot. Az edzőtermi tagság átlagosan 40,71 euróba (nagyjából 14 ezer forint) kerül, és a lakosság mintegy 17 százaléka használja ki mindezt.

A Reebok nem mért fel minden nagyvárost, így Budapestet sem. Akit érdekelnek a részletes eredmények, az ide kattintva megtekintheti.

A felmérésben résztvevő 20 legsportosabb város 

 1. Amszterdam, Hollandia
 2. Koppenhága, Dánia
 3. Helsinki, Finnország
 4. Oslo, Norvégia
 5. Valencia, Spanyolország
 6. Marseille, Franciaország
 7. Bécs, Ausztria
 8. Stockholm, Svédország
 9. Berlin, Németország
 10. Madrid, Spanyolország
 11. Prága, Csehország
 12. Barcelona, Spanyolország
 13. Vancouver, Kanada
 14. Zürich, Svájc
 15. Vilnius, Litvánia
 16. Ottawa, Kanada
 17. Genf, Svájc
 18. Montreal, Kanada
 19. Ljubljana, Szlovénia
 20. Dublin, Írország
Forrás: (Matador Network)


A figyelmetekbe ajánljuk