Rajonganak a Casu Marzu nevű sajtért Szardínia szigetén, ám csak az igazán bátrak merik megkóstolni.


Mindnyájan ismerünk olyan híres olasz sajtokat, mint a mozzarella, parmezán, ricotta. Ám kevesen hallhattunk a Casu Marzuról, ami arról híres, hogy lárvákkal állítják elő. Megkóstolása emiatt igen veszélyes, mivel parazitákkal fertőzött tejtermékről van szó.

A Casu Marzu sajt 2009-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Azóta a világ legveszélyesebb sajtjaként tartják számon.

A Casu Marzu magyar fordítása egyébként rothadó sajt lenne. Ezt az abszurd kulináris csodát úgy készítik, hogy a juhsajtot egy nagyon meleg helyre teszik, annak érdekében, hogy a "sajtlegyek" petéket helyezzenek bele. Ezekből kelnek ki a lárvák, amelyek elkezdik enni a sajtot.

Ennek hatására megváltozik a sajt íze és textúrája. Egy erőteljes aromájú, akár órákig tartó utóízről számolnak be a bátor kóstolók.

A helyi lakosok általában egy jobb fajta borral, kenyérre kenve fogyasztják a sajtot. Úgy fogyasztják, hogy felnyitják a felső réteget, amelyet békén hagynak a lárvák. Alatta viszont látni lehet mozgásukat.

Akkor nem esznek már belőle, ha nem mocorognak a lárvák. Ha elpusztultak, a sajt is megromlott. De akkor hogyan eszik meg úgy a sajtot, hogy élő lárvák vannak benne?

Az egyik megoldás, hogy beteszik a hűtőbe, ekkor elpusztulnak a lárvák, de a sajt minősége nem változik. A másik megoldás pedig az, hogy egy zacskóba helyezik a sajtot. Az oxigénhiány miatt ekkor a lárvák pattogó hangot adva kiugrálnak a sajtból, majd elpusztulnak.

A sajt veszélyét az hordozza, hogy emésztés során bekerülhetnek a szervezetbe az élő lárvák, amelyek később kárt okozhatnak. Emiatt a sajt terjesztése mára már illegális.

(Forrás: Só Bors)

A figyelmetekbe ajánljuk