Sokan valószínűleg nem lennénk képesek végigenni a menüsort.

Az RMS Titanic tragikus történetéről szinte mindenki hallott: a baleset előtti órákban az utasok még mit sem sejtettek a közelgő katasztrófáról. Vidáman élvezték a New Yorkba tartó útjukat az óceánjáró fedélzetén, beleértve a kulináris örömöket. A történetet ismerjük; azt viszont kevesen, hogy mi is volt a hajó utolsó vacsorája. A Drive Magazinnak hála, ezt most megtudhatjuk.

1912. április 10-én 2228 utas szállt fel a 269 méter hosszú és 28 méter széles hajóra, amely néhány nappal később, 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor jéghegynek ütközött az Atlanti-óceánon, és április 15-én, hétfőn 2:20-kor, a baleset után két és fél órával, kettétört, majd elsüllyedt. A hajókatasztrófában 1517 ember hunyt el, azaz összesen 705-en élték túl a hajótörést, vagyis körülbelül a hajón utazók egyharmada. A Titanic hajótörötteit a Carpathia vette fel, a mentésben egy magyar orvos, Dr. Lengyel Árpád, a Carpathia hajóorvosa is segédkezett, összesen 711 embert mentett ki a vízből. A Titanic tragédiájáról és a roncsok feltárásáról itt írtunk részletesebben.

Utolsó vacsora

A Titanic első osztályára több száz fontért lehetett jegyet váltani (mai árfolyamon nagyjából hárommillió forintért), aminek fejében az utasok a lehető legjobb szolgáltatást kapták. A tragédia napján egy visszafogottnak is mondható ebédet fogyasztottak a fedélzeten: jacket potatoe, azaz héjában sült és tört burgonya volt a főétel, a vacsora azonban egy pazar 10 fogásos menüsor volt.

A luxus étlap egy tipikus brit, edward-korabeli menü, ami most, 190 évvel később sem tűnik unalmasnak. Mindezt a Drive Magazin túrta elő, hogy bemutassa egy időutazás keretében a Titanic utolsó vacsoráját.

1. Lazac hollandi mártással és uborkával

Főtt lazac, selymes, tojásos szósszal és nyers uborkával.

2. Chicken a lá Maryland (Csirke Maryland módra)
Az amerikai államról elnevezett fogás rántott és sült csirkéből áll, mártással, általában banán volt mellé a köret.

3. Cookie Leekie
Skót leves póréhagymából, csirkéből és rizsből.

4. Galamb zsázsával
A kor népszerű étele volt a sült galambcsibe, így ebből a menüből sem maradhatott ki.

5. Eggs à l'argenteuil
Ez az előkelően hangzó, francia elnevezésű étel tulajdonképpen tojásrántotta spárgával.

6. Consommé Olga
Szintén francia elnevezés egy egyszerű ételre: marhahúsleves portóival felfőzve, fésűkagylóval tálalva.

7. Pácolt bivalynyelv
A svédasztalos hideg ételek között szerepelt a pácolt bivalynyelv, amelyet vékonyra szeletelve tálaltak.

8. Pâté de foie gras
Azaz libamáj-pástétom.

9. Barack zselével
A menüsor végén kétféle desszert volt, az egyik a barack Chartreuse likőrös zselében.

10. Waldorf pudding, azaz Waldorf-felfújt
Ez egy almás-diós párolással készített sütemény, felfújt vanília szósszal.


A figyelmetekbe ajánljuk